fbpx

Ako radite bilo koji oblik marketinga ili reklamiranja online, ključno je znati koji kanali su vam donijeli rezultate, a koji ne, kako bi mogli da donosite odluke o budućim kampanjama.

Platforme koje koristite možda već imaju neke ugrađene sisteme za praćenje, ali ti sistemi često zakažu i ne prenesu podatke kako treba. Zbog toga je bolje pratiti saobraćaj pomoću UTM parametara i analizirati podatke u Google Analitici.

U nastavku teksta ćete saznati:

  • Šta su UTM parametri i kako funkcionišu
  • Šta je Google URL builder i kako pomoću njega možete graditi UTM parametre
  • Kako možete vidjeti rezultate kampanja u Google analitici

 

Šta su URL parametri?

UTM parametri su kratki dijelovi koda koje možete da dodate linkovima – na primjer, linkovima koje dodajete u objavama na društvenim mrežama, newsletter-u ili Facebook / Google Ads kampanjama. Ovi parametri služe da se Google Analitici pošalje više informacija o tome gdje je link postavljen, što olakšava praćenje klikova i ponašanja korisnika koji su došli na sajt putem određene objave ili kampanje.

Iako možda zvuči malo komplikovano, cijeli proces je veoma jednostavan.

Postoji pet standardnih UTM parametara. Glavna tri trebate koristiti na svim linkovima koje želite da pratite kako bi se podaci pravilno prenijeli u Google Analitiku.

1. Campaign Source (utm_source)

Ovaj UTM parametar označava izvor saobraćaja – platformu na kojoj su korisnici kliknuli na link da bi posjetili sajt. Primjeri: Google, Facebook, Instagram, LinkedIn, newsletter…

Ako se reklamirate na različitim platformama, morate kreirati Source parametre za svaku od platformi. Kada potencijalni klijent klikne na link, parametri će prenijeti podatke u Google Analitiku.

Tako u Google Analitici možete vidjeti koji izvori saobraćaja donose najbolje rezultate pa znate na koje platforme da se koncentrišete.

 

2. Campaign Medium (utm_medium)

Campaign Medium se odnosi na vrstu medijuma preko kojeg idu vaše kampanje. Ovdje se obično preporučuje da medijum bude recimo Email ako je Newsletter u pitanju, ili Social ako su reklame na društvenim mrežama u pitanju.

Međutim, lično preporučujem da ovaj UTM koristite malo drugačije kako bi Analitici poslali preciznije podatke.

Na primjer, ako za neku Facebook kampanju imate različite ad set-ove unutar iste kampanje, preporučujem da kao Campaign Medium stavite naziv koji ste dodijelili ad set-u. Možete ići i korak dalje i kao Medium staviti naziv ad set-a + naziv same reklame ako imate više reklama unutar ad set-ova.

Tako u Analitici možete tačno vidjeti ne samo koje kampanje su donijele rezultate i podatke o korisnicima koji su preko tih kampanja došli na sajt, već vidite i granularne podatke za svaki ad set i/ili reklamu.

Source i Medium parametri se mogu vidjeti zajedno u istom izvještaju unutar Analitike pa zbog toga lično preferiram detaljniji Medium kako bi sve bilo na jednom mjestu.

Naravno, ovo nije ograničeno na Facebook Ads i sličan pristup možete koristiti i za postavljanje parametara za kampanje na drugim platformama.

Kao što vidite, ne morate se strogo držati nekog principa kada su u pitanju UTM parametri. Budite kreativni i kreirajte parametre koji vam omogućavaju da pratite podatke koji su vam najpotrebniji.

 

3. Campaign Name (utm_campaign)

Kao što i samo ime kaže, za ovaj parametar je najbolje da unesete naziv kampanje. Ovdje ne preporučujem da ne dodajete ništa drugo kako bi imali bolji pregled po kampanjama u Analitici.

 

Campaign Source, Medium i Name su UTM parametri koje preporučujem da uvijek koristite. Sljedeća dva lično rijetko koristim, ali je dobro da znate čemu služe ako vam nekad zatrebaju.

 

4. Campaign Term (utm_term)

Kao term ćete obično koristiti ključnu riječ koja je dovela korisnike na vaš sajt. Ovo najviše ima smisla za Google Ads kampanje, mada to možete riješiti i pomoću Medium-a ako koristite single-keyword ili single-theme ad grupe (više o tome u budućim tekstovima).

 

5. Campaign Content (utm_content)

Kao Content možete unijeti određene detalje u vezi reklame kao što su tip ili dimenzije. Opet, Medium vam ovdje može završiti posao.

 

Ok, prošli smo kroz standardne UTM parametre koje možete dodati linkovima na vašim kampanjama, ali kako da ih dodate?

Možete ih “ručno” dodati linku tako što ćete ih iskucati u ovakvom formatu:

https://srdjanborovic.com?utm_source=facebook_ads&utm_medium=ex-yu+22-50&utm_campaign=UTM+Parametri+Traffic&utm_term=url+builder&utm_content=feed+square

Kao što vidite, parametri se grade tako što nakon originalnog linka stranice dodate upitnik i onda ređate parametre po sistemu “parametar=vrijednost parametra&” i tako dok ne unesete sve parametre koje želite.

+ znak označava razmak u vrijednostima parametra.

Međutim, daleko lakši način da ovako izgradite link je putem Google URL Builder alata. Ovaj duži način sam samo htio da pokažem da znate kako izgradnja linka sa parametrima funkcioniše.

 

Google URL Builder

Google URL Builder je alat koji nudi mnogo mogućnosti za praćenje reklamnih kampanja, ali ubjedljivo se najčešće koristi za izgradnju linkova sa UTM parametrima.

Da počnete, posjetite ovaj link i otvoriće vam se stranica gdje možete unijeti vrijednosti za parametre.

Primjetićete polje campaign ID koje je takođe jedan od parametara, ali vam uglavnom neće biti potrebno pa ga slobodno ignorišite.

Popunite polja za parametre koje želite da dodate i pri dnu stranice ćete vidjeti izgrađen link, koji je dovoljno da kopirate i unesete na kampanju i svi podaci će se prenijeti u Google Analitiku kada neko posjeti taj link.

Evo kako to izgleda sa popunjenim Source, Medium i Campaign poljima.

Google URL builder

Pri dnu ćete vidjeti i opciju da skratite link klikom na dugme “Shorten link”, s tim što je za to potrebno da napravite besplatan nalog.

Google URL Builder skraćivanje linka

Ovo je dobra opcija ako postavljate kampanje gdje je link vidljiv pa kraći link izgleda preglednije.

Imajte na umu da vam Google Ads neće dozvoliti skraćenu verziju jer ne sadrži domen koji ste odredili za reklame, tako da za Google kampanje uvijek koristite pune verzije.

 

Pregled UTM parametara u Google Analitici

Dobro, podesili ste UTM parametre i kampanje su generisale neke posjete ka sajtu, ali kako da vidite podatke o tim korisnicima koji su posjetili sajt?

Ako već pratite posjetioce na sajtu, otvorite Google Analitiku tako što ćete posjetiti ovaj link i kliknuti na “Sign in”. U zavisnosti od toga da li imate Universal Analytics ili Google Analytics 4 nalog, pregled će se malo razlikovati.

Koju god verziju Google Analitike koristite, ovdje ćete moći vidjeti korisne podatke o posjetiocima koji su došli putem vaših kampanja. Uvijek ih koristite kada želite da analizirate koje kampanje donose rezultate, a koje bi bilo bolje izmijeniti ili skroz ugasiti.

 

Pregled UTM parametara – Universal Analytics

Source / medium pregled u Universal Analytics možete vidjeti unutar Acquisition > All Traffic > Source / Medium kartice.

Universal Analytics - Source - Medium Pregled

Ovdje će vam se prikazati izvori posjetilaca vašeg sajta.

Vjerovatno ćete vidjeti određeni broj:

  • direktnih posjeta (korisnici koji su direktno unijeli adresu sajta u pretraživač)
  • google / organic posjeta (organski posjetioci koji su došli putem neplaćenih linkova na google-u)
  • raznih referral posjeta (posjete putem linkova na platformama poput Facebook-a, Instagram-a i drugih će se najčešće prikazivati kao referral linkovi ako im ne dodate UTM parametre)
  • prilagođenih source / medium vrijednosti koje ste odredili pomoću UTM parametara (vidjećete podatke o korisnicima koji su došli na sajt putem linkova koje ste izgradili sa Campaign Source i Medium UTM parametrima)

Source / Medium pregled je veoma koristan jer možete vidjeti podatke poput broja korisnika i sesija koje ste dobili putem određenog kanala.

Uz to, možete vidjeti koji kanal vam donosi zainteresovane i profitabilne korisnike zahvaljujući metrikama:

  • bounce rate (procenat korisnika koji su odmah napustili sajt i nisu preduzeli neku akciju),
  • average session duration (vrijeme zadržavanja korisnika na sajtu) i
  • goal completions (broj korisnika koji su postali kupci ili leadovi – potencijalni kupci)
Universal Analytics - Source - Medium Pregled metrika

Takođe, u Acquisition > Campaigns > All Campaigns možete vidjeti pregled kampanja koje ste podesili koristeći Campaign Name UTM parametar.

Universal Analytics - Campaigns Pregled

Pregled UTM parametara – Google Analytics 4

Source / Medium pregled unutar GA4 funkcioniše skoro isto kao unutar Universal Analytics i možete ga naći u Acquisition > Traffic Acquisition kartici.

GA 4 Source - Medium pregled

U istoj kartici možete vidjeti i pregled kampanja tako što ćete u prvoj koloni kliknuti na padajući meni i odabrati “session campaign” opciju.

GA 4 Session campaign prvi korak
GA 4 Session campaign drugi korak

To bi bilo sve što vam je potrebno da znate da lako pratite uspješnost kampanja pomoću UTM parametara. Preporučujem da ih koristite za sve kampanje i redovno pratite rezultate u Google Analitici.

 

Zaključak

UTM parametri pružaju dragocjene uvide u rezultate vaših marketing aktivnosti. Pomoću njih možete otkriti cijeli rudnik podataka o ponašanju korisnika koji će vam pomoći da povećate prodaju i poboljšate cjelokupnu marketing strategiju.

Da kreirate linkove sa UTM parametrima koristite Google URL Builder alat i ne zaboravite da budete fleksibilni sa podešavanjem parametara da bi pratili podatke koji su vam najbitniji.

Napišite mi u komentaru ispod:

Za koje vrste marketing kampanja koristite UTM parametre?

Koristite li neke UTM parametre koji ne spadaju u standardne?

Da li vam je preglednija Universal Analytics ili GA 4 verzija Analitike?

Share This