fbpx

Šta je on-page SEO?

On-page SEO aktivnosti obuhvataju optimizaciju strukture i sadržaja web sajta za pretraživače. Između ostalog, to podrazumijeva optimizaciju teksta, Title tagova, internih linkova i Meta deskripcija na stranicama sajta.

Zajedno sa linkbuilding-om i tehničkim SEO aktivnostima (o kojima ćemo govoriti u narednim vodičima), on-page SEO je neophodan ako želite da se vaš sajt dobro rangira na rezultatima pretrage.

U ovom vodiču ćete saznati:

 • Kako da optimizujete tekstove na vašim stranicama
 • Kako da pišete Title tagove i Meta deskripcije koje će vam pomoći da se rangirate bolje
 • Kako korisničko iskustvo utiče na vaše rangiranje i šta možete uraditi povodom toga

Napomena: Ukoliko još uvijek ne znate koje ključne riječi pripadnici vaše ciljne publike pretražuju da bi došli do vas, pročitajte kako da uradite istraživanje ključnih riječi za SEO. Za on-page optimizaciju je bitno da znate za koje ključne riječi želite da optimizujete vaš sajt.

Zbog čega vam je potreban on-page SEO?

Sadržaj je najbitniji faktor vaše SEO strategije. Ako sve ostalo uradite kako treba, SEO rezultati će izostati ako vaš sadržaj nije kvalitetan i ne pruža korisnicima vrijednost.

Pretraživači sve više preferiraju opširan sadržaj koji u potpunosti pokriva temu koja korisnicima rješava problem. Prosječna dužina teksta na stranicama koje se rangiraju na prvoj stranici Google-a je u stalnom porastu i obično se kreće između 1500-2000 riječi po stranici, osim ako je u pitanju manje popularna tema ili manje konkurentna industrija.

To znači da, nezavisno od industrije u kojoj se nalazite, na sajtu morate imati blog ako želite da postignete značajne SEO rezultate. Na blogu biste trebali pisati tekstove koji dobro pokrivaju određenu temu za koju postoji dovoljno interesovanja koje možete utvrditi uz pomoć istraživanja ključnih riječi.

Ali pisanje odličnog sadržaja samo po sebi nije dovoljno da se dobro rangirate na rezultatima pretrage.

Evo na šta sve trebate obratiti pažnju kada je on-page SEO u pitanju:

Prije nego što detaljnije pogledamo svaki od ovih faktora, prvo nekoliko stvari koje ne treba raditi.

 

Kako ne raditi on-page SEO

Google vremenom postaje sve pametniji.

Nekada, doduše davno, je bilo dovoljno da na stranice sajta nabacate veliki broj ključnih riječi za koje želite da se rangirate, kupite gomilu jeftinih linkova sa sajtova sumnjivog kvaliteta i vaš sajt bi se rangirao na prvoj stranici pretraživača za te ključne riječi.

Danas je tako nešto nemoguće. Google-ov algoritam sada kažnjava sajtove koji praktikuju takve i slične nepoželjne aktivnosti koje nisu dobro mjerilo kvaliteta sajta i sadržaja na njemu.

To može zvučati prilično rigorozno, ali razlog iza toga je jednostavan.

Google želi da svojim korisnicima pruži relevantan sadržaj koji će im dati odgovore na njihova pitanja i riješiti problem koji imaju.

Naravno, Google to ne radi iz altruističkih namjera nego da bi zadržao korisnike na kojima prilično dobro zarađuje putem Google oglašavanja.

Takođe, za SEO je veoma bitno da sadržaj koji objavljujete na sajtu bude originalan. Na ovaj način izbjegavate i potencijalne pravne probleme. Ako i iskoristite nečiji sadržaj na vašem sajtu, on može biti interesantan vašim korisnicima, ali Google tu stranicu neće dobro rangirati na rezultatima.

Sve o čemu ćemo govoriti u nastavku teksta morate posmatrati kroz korisničko iskustvo da bi vaš on-page SEO dao rezultate. Možete na sajt dodati koliko god želite internih linkova i ključnih riječi, ali ako pretjerate, sadržaj će biti težak za konzumiranje i korisnicima neće pružati vrijednost. Takav pristup vam neće donijeti SEO benefite.

Dobro, sada kada znate da su sumnjive SEO prakse loše za optimizaciju, pogledajmo kako da optimizujete vaš sadržaj.

 

Upotreba ključnih riječi u tekstu

Maloprije sam rekao da ključne riječi ne koristite pretjerano u tekstu sadržaja, ali to ne znači da ih ne trebate koristiti uopšte. Štaviše, svaka stranica i tekst na sajtu bi trebao biti optimizovan oko neke ključne riječi ili fraze.

To ne znači da je to jedini termin za koju će se stranica rangirati niti ga trebate koristiti prečesto – dovoljno je da na svakih 200-300 riječi teksta upotrijebite ključnu riječ.

Takođe, važno je ključnu riječ spomenuti jednom u prvih 100-150 riječi jer Google više važnosti pridaje tekstu koji se nalazi na početku stranice.

Na primjer:

On-page-SEO-1

Alat koji možete koristiti da utvrdite koliko često ste u sadržaju upotrijebili određeni termin je Common Words and Phrases opcija Analyze My Writing alata. Ovaj alat ima još nekoliko opcija koje su veoma korisne ako pišete sadržaj na engleskom jeziku, poput analize čitljivosti i upotrebe pasiva u tekstu.

Ako tek počinjete sa optimizacijom sajta, fokusirajte se da u tekstu uključite “long-tail” ključne riječi. To su fraze koje nemaju mnogo pretraga mjesečno, ali zbog toga nemate ni mnogo konkurencije pri rangiranju za njih. Time povećavate šanse da se nađete na prvoj stranici rezultata za te termine.

 

Heading tagovi

Heading tagovi (tagovi za naslove) su dijelovi koda koji pomažu pretraživačima da razumiju sadržaj koji se nalazi na sajtu. H1 je glavni naslov stranice, H2 su podnaslovi, H3 podnaslovi u sklopu H2 itd.

Ovakva struktura naslova olakšava pretraživačima indeksiranje jer na osnovu organizacije sadržaja mogu da razumiju o čemu se radi na stranici.

Naslov stranice će najčešće biti i tekst koji se nalazi u H1 tagu, ali to nije uvijek slučaj. Možete provjeriti da li neka stranica ima H1 tag tako što ćete kliknuti desnim klikom bilo gdje na stranici i odabrati “View Page Source”.

View Page Source

Otvoriće vam se novi prozor sa HTML kodom stranice gdje možete potražiti H1 tag koji može izgledati ovako:

<h1 class=”entry-title”>Naslov</h1>

Svaka stranica koju optimizujete bi trebala imati jedan H1 tag koji sadrži i ključnu riječ koju ciljate. U zavisnosti od dužine teksta, poželjno je da dodate i više H2 tagova od kojih bi jedan ili dva mogli uključivati vaš ključni termin.

<h2 style=”text-align: center;“>Podnaslov 1</h2>

<h2 style=”text-align: center;“>Podnaslov 2</h2>

Ako optimizujete sajt u WordPress-u, naslov stranice će automatski biti i H1, a H2, H3 itd. naslove možete jednostavno podesiti putem WordPress panela. Samo označite tekst i odaberite Heading tag koji želite.

WordPress Heading tagovi

Interni linkovi

Interni linkovi su linkovi koji vode sa jedne stranice sajta na drugu stranicu tog istog sajta i među najvažnijim su faktorima kada je u pitanju on-page SEO.

Interni link

Bitno je da razlikujemo navigacione i kontekstualne interne linkove.

Navigacioni interni linkovi – linkovi u glavnom meniju, footer-u itd.

Kontekstualni interni linkovi – linkovi koji se nalaze u sadržaju stranice i daju dodatan kontekst onome što se na stranici nalazi. Primjer je link koji sam postavio na početku ovog teksta i koji vodi na drugu stranice bloga. Kontekstualni linkovi su ono što nas ovdje interesuje jer pretraživači njih najviše uzimaju u obzir dok navigacionim linkovima pridaju mnogo manje važnosti.

Iako interni linkovi ne pružaju direktno SEO benefite, pomažu Google-u da pronađe i indeksira više stranica sajta što na dugi rok pomaže pri rangiranju.

Dobar način da iskoristite interne linkove je da sa stranica sajta koje se već dobro rangiraju postavite linkove ka stranicama sajta kojima želite da poboljšate rangiranje.

Važno je da anchor tekst (dio teksta na koji stavljate link) sadrži ključnu riječ za koju želite da rangirate stranicu ka kojoj link ide. Na primjer, na početku ovog vodiča sam dodao link na anchor tekst “istraživanje ključnih riječi za SEO” koji vodi na vodič pod istim imenom.

Kao i ključne riječi, interne linkove treba koristiti umjereno i samo tamo gdje to ima smisla za korisnike.

 

Title tag

Title tag je dio HTML koda čija svrha je da pretraživačima signalizira naslov stranice sajta na kojoj se nalazi. To je naslov stranice koji vidite kada vam se pojave rezultati na Google-u.

Title tag

Ovaj tag može, ali i ne mora, biti naslov koji je stvarno prikazan unutar stranice. To znači da Title tag možete prilagoditi pretraživačima i korisnicima koji se nalaze na Google-u, dok naslov stranice možete prilagoditi korisnicima sajta.

Title tag je jedan od najvažnijih on-page SEO faktora jer pomaže pretraživačima da shvate šta se nalazi na toj stranici. Kada se sajt pojavi na rezultatima pretrage, Title tag će biti prvo što korisnici vide i njihov prvi utisak o sajtu i brendu će zavisiti od toga da li je optimizovan.

Takođe, prilikom dijeljenja vaše stranice na drugim sajtovima, Title tag će se prikazati kao naslov.

Kako onda da optimizujete Title tag?

 • Dodajte ključnu riječ. Title tag bi trebao da sadrži ključnu riječ za koju želite da se ta stranica rangira. Još bolje je ako možete da je dodate na početku Title tag-a a da naslov ima ima smisla. Time povećavate šansu da korisnici uoče tu ključnu riječ i klliknu na vaš link.
 • Optimizujte dužinu. Title tag bi idealno trebao biti dužine između 45 i 55 karaktera. U suprotnom će pretraživači “odsjeći” naslov sa “…”
  Ako baš ne možete da skratite tekst naslova, u redu je da malo pređete limit karaktera. To se neće mnogo odraziti na SEO direktno, ali imajte na umu da će vjerovatno smanjiti stopu klikova (CTR).
 • Spomenite brend. Ako vam ipak ostane nešto mjesta u title tagu, odličan način da ga popunite je da spomenete brend na kraju. Najbolja praksa je da ime brenda odvojite znakom “|” (moja preporuka) ili “-“. Na taj način će vaši Title tagovi izgledati preglednije i imaćete još jedan kanal za izgradnju svijesti o brendu.

Ako optimizujete WordPress sajt, najlakši način da izmijenite Title tag na stranicama je pomoću Yoast SEO besplatnog plugina. Tokom editovanja stranice pri dnu ćete imati novu sekciju gdje ćete moći da napišete Title tag koji želite da bude prikazan na rezultatima.

Yoast SEO Title tag primjer

Ako vaš sajt nije kreiran u WordPress-u, Title tag možete definisati u HTML-u unutar <head> tag-a stranice koju optimizujete i to izgleda ovako:

<head><title>Title tag stranice unesite ovdje</title></head>

Title tag takođe možete pogledati i dok ste na samoj stranici tako što ćete kliknuti bilo gdje desnim klikom miša i onda odabrati View Page Source opciju.

 

Meta deskripcija

Poput Title tagova, Meta deskripcije su HTML elementi koji opisuju sadržaj stranice na kojoj se nalaze. To je opis stranice koji vidite na rezultatima pretrage:

Meta deskripcija

Svaka stranica vašeg web sajta bi trebala imati unikatnu Meta deskripciju koja dobro opisuje sadržaj stranice i sumira šta korisnici mogu tamo da saznaju.

Dodavanje ključne riječi u ovaj opis neće direktno uticati na vaše rangiranje na pretraživačima. Međutim, može povećati stopu organskih klikova što je jedan od faktora korisničkog iskustva koje Google koristi pri rangiranju. Google takođe bolduje riječi u Meta deskripciji koji odgovaraju terminu koji je unesen u pretragu.

Dužina ovog opisa bi trebala biti oko 150 karaktera kako Google ne bi odsjekao ostatak teksta. U nekim slučajevima će Google prikazati i više teksta opisa ako smatra da je relevantan, tako da se ne morate pretjerano fokusirati na tačan broj karaktera. Međutim, i tada se ograničite na maksimalno 250-300.

Slično Title tagovima, Meta deskripciju za WordPress sajt možete odrediti pomoću Yoast SEO plugina.

Yoast SEO Meta deskripcija primjer

Ako sajt nije kreiran u WordPress-u, HTML implementacija izgleda ovako:

<head><meta name=”description” content=Tekst meta deskripcije unesite ovdje.”/></head>

Meta deskripciju takođe možete pogledati dok ste na samoj stranici putem View Page Source opcije.

 

URL adrese

URL adrese su adrese pojedinačnih sadržaja na Internetu.  Pretraživači prikazuju URL-ove na rezultatima pretrage, tako da imenovanje i format URL-a mogu uticati na količinu klikova koje ćete dobiti putem pretrage. Korisnici koriste URL adrese za donošenje odluke o tome na koje web stranice će kliknuti, a pretraživači ih koriste za procjenu i rangiranje stranica.

Optimizacija URL adrese stranice je prilično jednostavna. URL adresa:

 • Treba da sadrži ključnu riječ
 • Ne smije biti predugačka – kako zbog pretraživača tako i zbog korisničkog iskustva

URL adresu takođe možete izmijeniti pomoću Yoast SEO plugin-a u Slug dijelu. Tu možete odrediti kako će izgledati dio adrese nakon vašeg glavnog domena.

Yoast SEO URL adresa

Ako adresa vaše stranice sadrži više riječi, odvojite ih srednjom crtom (-). Neki web browseri ne mogu pravilno da razumiju vaš URL ako pokušate riječi da odvojite donjim crtama (_) ili ako ih sve spojite.

Takođe je bitno da URL struktura sajta ima smisla. Ako optimizujete sajt koji ima veliki broj stranica, dobra ideja je grupisati ih po kategorijama i jasno u URL strukturi definisati šta je šta.

Na primjer, koji od ova dva URL-a vam je jasniji?

srdjanborovic.com/digitalni-marketing/on-page-seo/

ili

srdjanborovic.com/blog73/marketing?=optimizacija-42158

Optimizacija URL adresa samostalno neće poboljšati vaše rangiranje u istoj mjeri kao ostale tehnike navedene u ovom vodiču. Međutim, u kombinaciji sa njima i boljim korisničkim iskustvom može znatno poboljšati vašu poziciju na rezultatima pretrage.

 

Optimizacija slika za SEO

Kako bi slike na vašem sajtu bile dobro optimizovane za pretraživače i korisnike bitno je da za svaku sliku na sajtu napišete ime i alt text (alternativni tekst) koji dobro opisuju šta se na slici nalazi.

On-page optimizacija slika

Ključne riječi možete dodati unutar imena i alternativnog teksta slika ali samo ako imaju smisla u odnosu na sadržaj slike.

Alternativni tekst pretraživačima govori o čemu se radi na vašim slikama, što im pomaže da bolje razumiju kontekst cijele stranice i rangiraju vaše slike na rezultatima pretrage slika. Ovaj tekst takođe pomaže korisnicima koji imaju oštećen vid da razumiju šta se nalazi na slici dok koriste čitače ekrana.

U WordPress-u ime slike i alternativni tekst možete izmijeniti u Media kartici gdje je dovoljno da kliknete na sliku i otvoriće vam se kutija gdje možete unijeti opise.

Optimizacija slika WordPress

Ako sajt koji optimizujete nije u WordPress-u, ime i alternativni tekst slike možete unijeti i kroz HTML:

<img title=Ime slike unesite ovdjealt=Alternativni tekst slike unesite ovdje/>

Eksterni linkovi

Eksterni linkovi su linkovi koji vode sa vašeg sajta na neki drugi sajt. Iako vam može zvučati čudno, linkovanje ka drugim, relevantnim i kvalitetnim sajtovima može biti dobro za SEO.

Međutim, da bi eksterno linkovanje donijelo on-page SEO benefite, morate imati na umu nekoliko stvari.

Linkujte isključivo ka kvalitetnim sajtovima koji su korisni vašoj publici i imaju veze sa vašim sadržajem. Na ovaj način šaljete dodatan signal pretraživačima o čemu se radi na vašem sajtu i stvarate dodatnu vrijednost za korisnike. Izbjegavajte sumnjive sajtove koji postavljalju spam sadržaj i linkove.

Nemojte pretjerivati sa eksternim linkovanjem. Link uključite ponegdje gdje ima smisla i pruža korisnicima izvor korisnih informacija, ali nemojte u svaku rečenicu ili paragraf postavljati link.

Eksterne (a u nekim slučajevima i interne) linkove podesite da se otvaraju u novoj kartici (tab-u). Vrijeme provedeno na sajtu je jedan od SEO faktora i ne želite da korisnici u potpunosti napuste sajt u sred čitanja vašeg sadržaja.

 

Korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo je veoma bitan SEO faktor koji sve više dobija na važnosti sa svakim novim ažuriranjem Google algoritma.

Mnogo stvari utiče na korisničko iskustvo, od boja i strukture sajta do veličine teksta i pozicije određenih elemenata na stranici. To su sve teme koje ćemo detaljnije obrađivati u nekom budućem tekstu, a ovdje ćemo se fokusirati samo na SEO faktore koji najviše utiču na rangiranje.

Stopa organskih klikova (Organic CTR)

Stopa organskih klikova je odnos korisnika koji kliknu na vaš link na rezultatima pretrage u odnosu na ukupan broj korisnika koji su samo vidjeli link ali nisu kliknuli.

Ako veliki broj korisnika klikne na vaš link na rezultatima i posjeti stranicu, to je signal pretraživačima da je sajt relevantan za taj termin pretrage.

Glavni faktori koji će uticati na to kolika će biti stopa klikova su:

 • Title tagovi
 • Meta deskripcije
 • Pozicija na stranici rezultata

Ranije u tekstu smo već pogledali šta je potrebno da bi vaši Title tagovi i Meta deskripcije bili dobro optimizovani, kako za pretraživače tako i za stopu organskih klikova.

Vaša trenutna pozicija na rezultatima značajno utiče na stopu klikova. Korisnici više klikću na rezultate koji se bolje rangiraju, osim ako nisu zadovoljni tim rezultatima i moraju dalje da traže informacije koje su im potrebne.

Ako je stopa organskih klikova na neki rezultat konstatno veća od stope klikova na rezultate koji se bolje rangiraju, pretraživači će vremenom link sa većom stopom klikova pogurati na bolju poziciju.

Stopu organskih klikova možete pronaći na Google Search Console platformi u “Učinak” dijelu.

Prosjecna stopa ucestalosti klikova

Ovdje možete vidjeti prosječni organski CTR za sve stranice sajta, a klikom na pojedinačne stranice možete saznati i organski CTR baš za tu stranicu.

Prosječno vrijeme na stranici (Average Time On Page)

Pretraživači uzimaju u obzir vrijeme koje korisnici provedu na sajtu, pogotovo ako su ti korisnici došli putem organske pretrage. Ovo ima smisla jer im to govori koliko je ljudima sadržaj interesantan i koristan.

Korisnike morate odmah zainteresovati i držati im pažnju kako bi proveli što više vremena na sajtu. Ako nemate mnogo informacija na sajtu ili ako je sadržaj loše organizovan, korisnici će brzo izgubiti interesovanje i otići.

Koristite kratke paragrafe i dosta slika u sadržaju – ovo će ljudima olakšati upijanje informacija i smanjiti zamor pri čitanju. Takođe, koristite čitak font i veličinu fonta minimum 14-15.

Ako imate video sadržaj u vezi onoga što nudite na sajtu, dodajte video na stranice gdje to ima smisla. Tako ćete povećati prosječno vrijeme na sajtu jer će se ljudi zadržati da pogledaju video.

U Google analitici možete pogledati koliko vremena korisnici provode na stranicama u dijelu “Ponašanje“ > “Pregled” > “Prosječno vrijeme na stranici“.

Prosjecno vrijeme na stranici

Idealno prosječno vrijeme koje korisnici provedu na vašim stranicama bi bilo preko 3 minuta tako da pokušajte da težite tome.

Stopa posjete samo jedne stranice (Bounce Rate)

Stopa posjete samo jedne stranice je procenat posjetilaca koji napuste web stranicu bez preduzimanja neke akcije, poput klika na link ka drugoj stranici, popunjavanja kontakt forme ili kupovine. Cilj je da imate što niži bounce rate.

Ovo je još jedna metrika koja govori pretraživačima da li su ljudi zadovoljni vašim sajtom.

Naravno, ako korisnici posjete samo jednu stranicu i napuste sajt to ne mora da znači da nisu zadovoljni sadržajem. Možda su pronašli tačno ono što ih interesuje i nisu morali da idu dalje, ali biste svakako trebali pokušati da ih navedete da bar nešto preduzmu.

Ako je u pitanju blog, možete dodati linkove ka povezanim tekstovima desno od sadržaja ili u tekstu. Korisnici koji su zainteresovani za više sličnih informacija će vjerovatno kliknuti na neki od tih linkova umjesto da se vraćaju nazad na rezultate pretrage i traže drugi sajt.

Možete dodati i exit popup pomoću kojeg ćete skupljati email adrese korisnika i koji se aktivira kada neko pokuša da napusti sajt. Ako se pravilno uradi, ovo ne mora biti napadno niti kvariti utisak korisnika.

Bounce rate možete pogledati u Google analitici u dijelu “Ponašanje“ > “Pregled” > “Stopa posjeta samo jedne stranice“.

Stopa posjeta samo jedne stranice

Pokušajte da ovaj procenat spustite ispod 40%.

Brzina učitavanja sajta (Page Speed)

Brzina učitavanja sajta ne utiče direktno na SEO ali itekako ima uticaja na ostale faktore korisničkog iskustva koje smo do sad naveli.

Korisnici danas nemaju mnogo strpljenja za sajtove koji se dugo učitavaju. Ako je vašem sajtu potrebno više od nekoliko sekundi da se učita, jednostavno će se vratiti nazad na rezultate i otići na drugi sajt.

Za provjeru brzine sajta preporučujem dva alata:

Pingdom je iz mog iskustva najtačniji kada je u pitanju konkretno vrijeme učitavanja. Glavno ograničenje je što na raspolaganju imate ograničen broj regiona odakle možete testirati brzinu. Uprkos tome, ti regioni će vam najčešće biti dovoljni da dobijete okvirnu ideju o brzini kao i nekoliko predloga kako možete ubrzati sajt.

Pingdom Speed Test primjer

Google PageSpeed Insights vam neće dati toliko preciznu sliku o brzini učitavanja ali ćete dobiti generalnu ocjenu brzine i mnogo predloga za ubrzavanje sajta.

Google-PageSpeed-Insights-Desktop

Što je još važnije, ovaj alat vam pruža podatke i o brzini učitavanja na mobilnim uređajima. Kako će većina korisnika sajt posjetiti putem mobilnog telefona, morate optimizovati i brzinu učitavanja mobilne verzije.

Google Pagespeed Insights Mobile

Pokušajte da brzinu učitavanja sajta svedete na manje od 3 sekunde na svim uređajima. Sve preko toga može dovesti do frustracije korisnika i napuštanja sajta.

 

Zaključak

On-page SEO obuhvata više od ubacivanja nekoliko ključnih riječi u tekst. Korisnicima morate pružiti kvalitetan sadržaj koji im nudi informacije koje traže, a koji je u isto vrijeme prilagođen algoritmima pretraživača.

Sada želim da čujem vas:

Koristite li interne linkove u tekstovima?

Koje strategije koristite da povećate organsku stopu klikova?

Koje teme želite da obradim u budućim vodičima?

Napišite mi u komentarima.

Share This