fbpx

Iako je SEO još uvijek po malo misteriozan koncept za dosta biznisa, većina organizacija je makar donekle upoznata sa on-page SEO i tehničkim SEO aktivnostima.

Međutim, postoji još jedna oblast optimizacije za pretraživače koja dobija manje pažnje. U pitanju je lokalni SEO, čiji je sastavni dio Google My Business nalog.

U ovom tekstu ću objasniti šta je tačno Google My Business, koje su njegove prednosti i kako da ga pravilno popunite i redovno ažurirate.

 

Šta je Google My Business nalog?

Google My Business (GMB) je besplatan Google alat koji je namijenjen lokalnim biznisima i omogućava im da upravljaju načinom na koji se pojavljuju na rezultatima Google pretrage i na Google Maps platformi.

Pomoću ovog alata možete da zatražite besplatan unos biznisa u Google “adresar” i dodate stvari kao što su kontakt podaci, radno vrijeme, fotografije, usluge i još mnogo toga.

Informacije koje unesete u Google My Business se pojavljuju na više različitih mjesta u Google-u: Google lokalni rezultati, Google Maps platforma i Knowledge Panel.

 

Google lokalni rezultati

Kada u Google pretragu unesete termin vezan za određeni tip biznisa i lokaciju – na primjer, “marketing agencija podgorica”, na vrhu ćete vidjeti rang listu 3 firme u toj oblasti koje Google smatra najrelevantnijim na osnovu njihovog Google My Business naloga.

Korisnicima će se takođe prikazati mapa lokacije sa istaknutim adresama tih biznisa.

Google Maps pack primjer

Google Maps

Google Maps je aplikacija i web servis koji se koristi za dobijanje uputstava i otkrivanje znamenitosti ili firmi na određenoj lokaciji.

Većina internet korisnika su upoznati sa Google Maps servisom i vjerovatno ga je svako bar jednom koristio za pronalaženje neke lokacije. Međutim, ovaj servis takođe pomaže lokalnim biznisima da povećaju vidljivost i privuku nove kupce.

Evo kako izgledaju Google My Business rezultati kada koristite Google Maps servis za pretragu.

Google Maps rezultati primjer

Kada kliknete na neki od rezultata, otvara vam se širi pregled sa više informacija i načinima da kontaktirate biznis ili posjetite sajt.

 

Knowledge Panel

Informacije iz vašeg Google My Business naloga će se pojaviti na Google-ovom Knowledge Panel-u kada neko izvrši pretragu za ime vašeg brenda.

Google ove informacije predstavlja u sažetom obliku sa desne strane na desktopu i pri vrhu rezultata na mobilnim uređajima kako bi korisnicima pružio brz i jednostavan način za dobijanje potrebnih informacija.

Evo kako izgleda Knowledge Panel popunjenog Google My Business naloga.

Knowledge panel primjer

Prednosti Google My Business naloga

Osim što je kreiranje Google My Business naloga potpuno besplatno, takođe je i odličan način da dođete do potencijalnih korisnika i omogućite im da vas lako pronađu, kontaktiraju ili saznaju više o vašoj firmi.

Bez ovog naloga, vaš biznis se najvjerovatnije neće pojavljivati na Google Maps platformi i Google lokalnim rezultatima i rizikujete da Knowledge Panel koji se pojavljuje za vaš biznis bude netačan ili slabo popunjen.

Ako imate dobro optimizovan Google My Busines nalog, vaš biznis i osnovne informacije će se prikazivati svakome ko u pretragu unese termine povezane sa lokacijom i djelatnošću biznisa ili tačno ime vašeg biznisa. Takođe, korisnici mogu vidjeti recenzije koje su kupci napisali za vašu firmu i slike koje ste vi ili drugi korisnici dodali.

Osim toga, Google My Business nalog pomaže vašem sajtu da se bolje rangira na organskim rezultatima pretrage i često može biti i bitniji od sajta kada su u pitanju lokalne pretrage.

Podaci o lokaciji koje ovdje unesete će vam biti korisni i ako se budete reklamirali na Google Ads platformi jer određene vrste kampanja i ekstenzije zahtijevaju lokaciju potvrđenu ovim nalogom.

Zvuči prilično dobro? Pogledajmo onda kako da otvorite Google My Business nalog.

 

Koje vrste firmi mogu imati Google My Business nalog?

Svaka firma koja ima fizičku lokaciju ili uslužuje klijente na fizičkoj lokaciji, poput klijentovog doma ili poslovnog mjesta, može se prijaviti za Google My Business nalog.

To znači da i ako nemate poslovni objekat ili kancelariju gdje vas klijenti mogu posjetiti, možete otvoriti nalog kao biznis koji uslužuje klijente na određenom području. Tako možete odrediti radius područja na kojem pružate usluge bez potrebe da imate fizičku adresu.

Preduzeća koja nemaju fizičku lokaciju ili ne pružaju usluge klijentima na njihovom mjestu stanovanja ili poslovanja, ne ispunjavaju uslove za Google My Business nalog. Primjeri takvih biznisa su firme koje se isključivo bave eCommerce-om i online biznisi koji posluju isključivo online i nemaju i fizičku lokaciju.

 

Kako da kreirate Google My Business nalog?

Kao i za ostale Google servise, za kreiranje Google My Business naloga potreban vam je Google nalog koji već imate otvoren ako koristite Gmail adresu.

Prijavite se na Google nalog sa kojim želite da GMB bude povezan, posjetite https://www.google.com/business/ i kliknite na “Manage now” dugme.

Otvaranje Google My Business naloga prvi korak

Unesite ime vašeg biznisa u pretragu da provjerite da li se već pojavljuje nalog pod tim imenom.

Pretraga Google My Business naloga

Ako je nalog pod imenom vašeg biznisa već otvoren, dva su najčešća razloga:

 • Vi ili neko drugi povezan sa vašim biznisom je odavno napravio nalog, ali ste zaboravili
 • Više korisnika je unijelo osnovne podatke o vašem biznisu putem “Add a missing place” opcije

U oba slučaja je bitno da preuzmete kontrolu nad tim Google My Business listingom, bilo da ga izbrišete i napravite novi ili samo da ažurirate podatke.

Preuzimanje kontrole nad postojećim Google My Business nalogom

Ako je Google My Business nalog već otvoren i pojavljuje se pri pretrazi, kliknite na ime tog biznisa i otvoriće vam se opcija da zatražite pristup nalogu. Kliknite na “Request Access”.

Zahtjev za pristup Google My Business nalogu

Nakon toga biće potrebno da podijelite vaše informacije sa vlasnikom GMB naloga za koji tražite pristup tako što ćete štrikirati prvu opciju. Ako ste vlasnik biznisa zatražite Ownership nivo pristupa i označite da ste Owner, ispunite ime i broj telefona i kliknite na “Submit”.

Zahtjev za pristup Google My Business nalogu drugi korak

To je to, zahtjev za pristup će stići Google nalogu koji je vlasnik Google My Business listinga. Ukoliko vam pristup bude odobren stići će vam obavještenje na mail.

Preuzimanje kontrole nad Google My Business listingom koji je otvoren na bazi informacija Google korisnika

Ako su korisnici unijeli informacije o vašem biznisu i Google je te predloge prihvatio, to možete saznati tako što ćete guglati ime biznisa i kliknuti na “Own this business?” dugme sa desne strane.

Preuzimanje kontrole nad nalogom koji je otvoren na bazi informacija Google korisnika prvi korak

U slučaju da neki drugi nalog nije preuzeo listing, otvoriće vam se Claim this business prozor gdje trebate kliknuti na “Manage now” dugme.

Preuzimanje kontrole nad nalogom koji je otvoren na bazi informacija Google korisnika drugi korak

Google će vam ponuditi da primate obavještenja o novostima od njih. Rijetko kad šalju nešto korisno tako da slobodno odaberite “No” i onda na “Continue”.

Preuzimanje kontrole nad nalogom koji je otvoren na bazi informacija Google korisnika treci korak

Na sljedećem ekranu će vam se pojaviti opcije za verifikaciju. Google My Business nalog je moguće verifikovati na više načina i opcije koje su dostupne će zavisiti od biznisa i lokacije, ali neke od najčešćih su:

 • Pismom
 • E-mailom
 • Telefonom
 • Automatski

Verifikacija e-mailom, telefonom i automatska verifikacija su dostupne samo za neke biznise tako da ćete nažalost u većini slučajeva biznis morati verifikovati pismom.

Da, pismom. Google koji je dobro poznat kao online kompanija šalje pisma sa kodom da verifikuje da se biznis stvarno nalazi na toj lokaciji.

Unesite ime osobe na koju će glasiti pismo i kliknte na dugme “Mail”. Imajte na umu da to mora biti osoba koja stvarno može primiti poštu na toj lokaciji i da je bitno da to poštar zna.

Preuzimanje kontrole nad nalogom koji je otvoren na bazi informacija Google korisnika cetvrti korak

Vidjećete obavještenje da će Google poslati pismo sa kodom koji je potrebno unijeti na sljedećem ekranu da bi preuzeli kontrolu nad Google My Business listingom.

Računajte da pismu treba oko mjesec dana da stigne. Ako ne stigne u roku od mjesec dana (potencijalni razlozi su mnogobrojni u našem regionu), nemojte se ustručavati da opet unesete ime i zatražite novo pismo.

U međuvremenu svakako možete mijenjati informacije na Google My Business profilu, ali izmjene neće biti primjenjene dok ne odradite verifikaciju.

Kada pismo stigne, unesite kod koji ste dobili i onda ćete imati punu kontrolu nad vašim Google My Business nalogom.

 

Otvaranje potpuno novog Google My Business profila

Ako nakon pretrage putem Google My Business platforme niste već pronašli listing za vaš biznis, kliknite na “Add your business to Google”. Koristićemo primjer fiktivne turističke agencije koja se zove Maponos Travel.

Dodavanje biznisa na Google prvi korak

Na sljedećem koraku unosite naziv i kategoriju biznisa.

Naziv koji ovdje unesete je veoma bitan za lokalni SEO i vaše rangiranje na Google Maps servisu tako da se ne ustručavajte da dodate glavnu ključnu riječ za koju želite da se rangirate uz naziv biznisa. Međutim, nemojte dodati više od jedne fraze jer u suprotnom Google može penalizovati vaš nalog a to će se negativno odraziti na rangiranje biznisa.

U polje kategorije unesite najbližu moguću kategoriju koja je dostupna.

Recimo da se naša agencija najviše fokusira na prodaju aranžmana za Antaliju. U tom slučaju bi dobar naziv bio Maponos Travel – Antalya Travel Packages a kategorija Travel Agency.

Dodavanje biznisa na Google drugi korak

Sljedeći korak je da odgovorite da želite da dodate lokaciju koja će se korisnicima prikazati kada vaš biznis ili povezane termine kucaju u Google.

Dodavanje biznisa na Google treci korak

Nakon toga unosite adresu. Veoma je bitno da ovdje ne napravite grešku jer pismo stiže na adresu koju unesete. Nakon što sve popunite kliknite na “Next”.

Dodavanje biznisa na Google cetvrti korak

Postavite pin na mapu tačno na objekat gdje se nalazi biznis za koji otvarate profil.

Dodavanje biznisa na Google peti korak

Na sljedećem koraku odgovarate da li korisnicima nudite usluge i na njihovoj lokaciji (recimo frizer ili kozmetičar koji radi kućne posjete) ili dostavljate proizvode na kućnu adresu. Odaberite odgovor u skladu sa vašim biznisom i kliknite na “Next”. U slučaju naše turističke agencije, odgovor je ne.

Dodavanje biznisa na Google sesti korak

Ovdje unesite adresu sajta (ako imate sajt) i broj telefona putem koga korisnici mogu da kontaktiraju biznis.

Dodavanje biznisa na Google sedmi korak

Nakon toga će vam se prikazati opcije za verifikaciju. Vjerovatno ćete moći da verifikujete profil samo putem pisma ili broja telefona.

Ako je dostupna verifikacija telefonom, preporučujem da odaberete tu opciju.

Verifikacija biznisa telefonom

Međutim, ako je jedina opcija za verifikaciju pismo, unesite ime kontakt osobe kojoj će stići pismo na tu adresu i kliknite na “Mail”.

Verifikacija biznisa pismom

To je to, Google će poslati pismo sa kodom koje će vam stići obično u roku od mjesec dana a u međuvremenu možete da popunjavate vaš Google My Business profil.

Optimizacija Google My Business profila

Nakon što verifikujete Google My Business profil, naći ćete se u glavnom pregledu gdje možete unijeti više informacija o vašem biznisu poput radnog vremena, slika, logo-a, opisa biznisa i još mnogo toga.

Preporučujem da ispunite sve informacije koje možete da bi se što bolje rangirali i kako bi korisnici lako pronašli informacije koje ih zanimaju o vašem biznisu i mogli da vas kontaktiraju.

Možete krenuti od vrha naniže ali nisu sve kartice jednako bitne pa ćemo ovdje proći redoslijedom kojim ja idem kada optimizujem novi Google My Business profil.

Google My Business glavni meni

 

Info

Info je najbitnija kartica gdje unosite osnovne informacije koje će korisnicima najčešće trebati.

Google My Business Info kartica

Informacije unosite tako što kliknete na olovku pored sekcije koju želite da popunite. U ovoj sekciji možete unijeti/izmijeniti:

 • Naziv biznisa
 • Kategoriju
 • Adresu
 • Državu ili regiju u kojoj pružate usluge
 • Radno vrijeme – uključujući specijalno radno vrijeme koje možete odrediti recimo za rad u toku praznika
 • Broj telefona
 • Adresu sajta
 • Link za zakazivanje
 • Usluge i proizvode koje nudite
 • Atribute – možete dodati oznaku biznisu poput toga da je vlasnik žena, da je moguće pristupiti objektu u kolicima, obaveznog nošenja maski, mogućnosti online sastanaka ili pružanja usluga online i slično.
 • Kratak opis biznisa – dodajte jednom u tekstu ključnu riječ za koju želite da se rangirate
 • Datum pokretanja biznisa
 • Slike

Ove sve informacije obavezno popunite i provjerite više puta da li ste sve postavili kako treba. Bitno je da se informacije poklapaju sa onima koje imate na sajtu, pogotovo kad su u pitanju adresa i broj telefona.

Ako imate sajt, dobra praksa je da kao adresu sajta unesete link sa dodatim parametrima kako bi u Google Analitici mogli da pratite koliko ljudi posjećuje sajt putem Google My Business naloga. Parametre možete dodati putem ovog Google-ovog alata. Proces je jednostavan i objasniću ga u nekom budućem tekstu, a do tada možete koristiti ovaj link (samo zamijenite početni dio URL-a sajt.com sa adresom vašeg sajta):

sajt.com?utm_source=google+my+business&utm_medium=organic&utm_campaign=GMB

U Google Analitici onda možete prekontrolisati koliko ljudi je došlo na sajt putem tog linka u Acquisition > Source/Medium izvještaju pod google my business / organic kategorijom.

Ako je vaš Google My Business nalog verifikovan, u gornjem desnom uglu imate opcije da pregledate kako vaš biznis izgleda na Google Search i Google Maps rezultatima.

Pregled verifikovanog Google My Business naloga

Nakon što završite sa ovom karticom, pređite na Products ili Services u zavisnosti od toga šta vaš biznis nudi.

 

Products

Ova kartica vam omogućava da unesete proizvode koje nudite. Kliknite na “Get started” da unesete prvi proizvod.

Dodavanje proizvoda na Google My Business nalogu prvi korak

Možete dodati sliku proizvoda, naziv, kategoriju, cijenu, opis i poziv na akciju sa linkom ka sajtu gdje korisnici mogu da kupe taj proizvod. Poziv na akciju je opcion ali drastično povećava šanse da neko kupi proizvod tako da preporučujem da ih uvijek koristite.

 

Nakon što unesete sve podatke o proizvodu, kliknite na “Save”.

Dodavanje proizvoda na Google My Business nalogu drugi korak

Ponovite proces za sve ostale proizvode koje imate.

 

Services

Ako vaš biznis primarno nudi usluge, ovdje možete unijeti sve usluge koje nudite. Čim otvorite karticu, vidjećete nekoliko predloženih potkategorija na bazi vaše primarne kategorije, a možete dodati i ostale usluge koje nudite.

Unesite sve usluge koje su relevantne za vaš biznis i kliknite na “Save”.

Dodavanje usluga na Google My Business nalogu

Photos

Kao što i samo ime kaže, ovdje možete dodati slike, ali i video vašeg poslovnog objekta i okruženja u kom se nalazi.

Primjetićete da vam se odmah nudi nekoliko glavnih kategorija koje možete dodati – Logo, Video, Interior (enterijer) i Cover. Preporučujem da popunite sve te kategorije, izuzev možda videa ako nemate video snimak lokacije illi enterijera biznisa.

Pri vrhu ovog pregleda takođe možete vidjeti dodatne kategorije:

 • By owner – ovdje će biti prikazane sve slike koje dodate kao vlasnik Google My Business profila, nezavisno od toga da li pripadaju i nekoj drugoj kategoriji
 • By customer – slike koje su Google korisnici dodali na Google Maps u neposrednoj blizini lokacije vašeg biznisa
 • 360 – ovdje dodajete panoramske slike koje najbolje pokazuju kako lokacija izgleda uživo
 • Video
 • Interior – slike enterijera
 • Exterior – slike eksterijera
 • At work – slika vašeg tima dok rade
 • Team – najbolje mjesto za profesionalne grupne slike vašeg tima
 • Identity – u ovom dijelu dodajete Logo i Cover sliku
Dodavanje slika na Google My Business nalog

Nemojte se pretjerano opterećivati da dodate sliku u svakoj od kategorija jer više služe kao predlozi i ideje nego kao obaveza. Logo, cover slika, enterijer, eksterijer i eventualno tim su sasvim dovoljni za većinu Google My Business naloga.

 

Reviews

Recenzije su jedna od glavnih benefita (i opasnosti) Google My Business naloga. Ovdje možete vidjeti sve recenzije koje su Google korisnici ostavili za vaš biznis.

Iako ne možete direktno uticati na recenzije niti ih izbrisati ili podesiti da se ne prikazuju, možete odgovoriti na svaku od njih. Zahvalite se ljudima na pozitivnim recenzijama, a negativne pokušajte da pretvorite u pozitivne tako što ćete izraziti žaljenje zbog njihovog negativnog iskustva i pitati možete li kako da se iskupite.

U nekim slučajevima će sam taj odgovor pomoći da neko ispravi ocjenu jer su možda bili u afektu kada su napisali recenziju.

Naravno, ovu taktiku koristite samo ako ta negativna recenzija ima smisla i stvarno je bila vaša greška jer će vjerovatno biti slučajeva kada će vam konkurencija ostaviti negativnu recenziju samo da vam pokvari ocjenu. Odgovaranje na svaku recenziju smanjuje šanse da se to desi i možete “zagušiti” negativne recenzije tako što ćete pitati zadovoljne kupce/klijente da vam ostave recenziju na Google-u.

Google vam omogućava mogućnost žalbe ukoliko mislite da su neke recenzije lažne pomoću “Flag as inappropriate” opcije koju možete naći klikom na tri tačkice pored recenzije, ali ne postoji garancija da će ih prepoznati kao takve i ukloniti čak i ako uložite žalbu.

Prijavljivanje neprimjerenih reviewa

 

Posts

Posts su objave koje se pojavljuju u sklopu Google My Business profila ispod opisa biznisa i slične su objavama na društvenim mrežama. Evo da malo ispromovišem “konkurenciju”.

Primjer Google My Business objave

Ove objave su podijeljene u nekoliko kategorija:

Covid-19 update – služi za objave povezane sa covid-19 mjerama poput izmijenjenog radnog vremena, izmjene načina poslovanja (recimo isključivo dostava na kućnu adresu) i pravila vezanih za higijenu.

Offer – ova kategorija je najbolja za isticanje aktuelne promocije ili specijalne ponude. Za offer objave je potreban naslov, kao i datum i vrijeme početka i kraja promocije. Možete da dodate i fotografiju, video, opis, kod kupona i uslove korišćenja. Poziv na akciju View Offer je takođe dio objave i omogućava da korisnike odvedete na stranicu sajta gdje mogu vidjeti ponudu i obaviti kupovinu.

Update (What’s New) – najbolje koristiti za generalne novosti koje se ne uklapaju ni u jednu od ostalih kategorija.

Event – služi za promociju događaja. Objave o događajima zahtijevaju naslov, datum početka i završetka i vrijeme a mogu da sadrže i fotografiju, video, opis i dugme za akciju.

Product – još jedan način da unesete proizvode koji će se pojavljivati unutar Products kartice.

Preporučujem da postavljate Google My Business objave kada god za to imate razlog (jednom sedmično je dobra učestalost ako imate šta da objavite) jer je aktivan nalog signal Google-u da malo pogura profil a i korisnici tako lakše mogu ostati u toku sa novostima vezanim za vaš biznis.

Google My Business kreiranje objave

 

Messages

U messages kartici možete uključiti opciju da vam korisnici pošalju poruku direktno putem Google biznis profila i poželjno je ovu opciju uvijek imati uključenu.

Uključivanje poruka na Google My Business nalogu

Poruke koje korisnici šalju će stizati unutar ove kartice a možete uključiti i web notifikacije ili preuzeti Google My Business aplikaciju na vaš telefon kako bi bili sigurni da nećete propustiti neku poruku.

Veoma je bitno da budete ažurni u odgovaranju jer Google može isključiti ovu opciju ukoliko je vrijeme odgovora duže od 24 sata.

 

Insights

Insights pregled vam omogućava da vidite sve metrike relevantne za vaš Google My Business profil:

 • Kako korisnici pronalaze biznis profil – tražeći konkretno vaš biznis ili proizvode i usluge
 • Gdje korisnici pronalaze biznis profil – Google Search ili Google Maps
 • Koje akcije korisnici preduzimaju – posjete sajtu, uputstva kako doći do vas, pozivi i poruke
 • Oblasti odakle korisnici traže upustva za dolazak do vašeg poslovnog prostora
 • U koje vrijeme i koliko često korisnici pozivaju broj telefona na biznis profilu
 • Broj pregleda slika

Ove metrike su veoma korisne i dobro je da ih kontrolišete minimum jednom mjesečno jer možete prepoznati neke zanimljive šablone ponašanja korisnika koji vam mogu pomoći da nastavite da optimizujete nalog.

 

Home

Home kartica služi za brz pregled Google My Business naloga i uglavnom samo sadrži linkove ka ostalim karticama i predloge kako da poboljšate nalog.

Home kartica Google My Business naloga

U većini slučajeva vam neće biti pretjerano korisna, ali nije loš podsjetnik ako niste sigurni jeste li nešto zaboravili da popunite.

 

To bi bilo to što se tiče podataka koje je potrebno unijeti da bi Google My Business profil bio dobro optimizovan. GMB interfejs nam nudi još nekoliko opcija koje su više tehničke prirode ali vam mogu zatrebati pa ćemo ukratko proći kroz njih.

 

Website

Ideja ove opcije je prilično jednostavna – kreirate besplatan, jednostavan sajt koristeći informacije iz vašeg Google My Business naloga i možete donekle uticati na dizajn i boje koje se koriste.

Iako ovo može djelovati odlično na prvi pogled, postoji mnogo razloga zašto da ne koristite ovu varijantu već da kreirate odvojen sajt koji će biti na pravom domenu, pa makar i jednostraničan.

Glavni nedostatak je što je ovaj “sajt” znatno lošiji i za sam SEO nego što bi to bio i neki jednostavan jednostranični sajt na kome je urađena osnovna optimizacija i nalazi se na zasebnom domenu.

 

Users

Ovdje dodajete nove korisnike koji mogu upravljati vašim Google My Business profilom.

 

Create an ad

Opcija koja vas vodi na Google Ads platformu gdje možete promovisati vaš biznis na Google-ovim servisima koristeći plaćene reklame.

 

Get custom Gmail

Ako vam je potreban biznis email nalog, putem ovog dugmeta ga možete kreirati na Google Workspace platformi. Ova opcija vam nije potrebna ako već imate kreiran biznis email preko hosting ili domen provajdera jer taj mail možete besplatno povezati sa Gmail nalogom ako želite.

 

Add new business

Kao što i samo ime kaže, služi da dodate lokaciju za postojeći biznis na mapu (ako imate više fizičkih lokacija) ili otvorite novi Google My Business nalog za neki drugi biznis.

 

Businesses

Klikom na ovo dugme otvara se panel sa pregledom svih lokacija.

Businesses kartica Google My Business naloga

Ovdje takođe možete dodati novu lokaciju ili grupisati postojeće.

Link to ads

Link to ads opcija služi za povezivanje Google My Business naloga sa Google Ads nalogom. Preporučujem da ih uvijek povežete ako se reklamirate na Google-u kako bi mogli da koristite ekstenziju za lokaciju u Google Ads kampanjama.

U Settings dijelu možete izmijeniti email i mobilne notifikacije koje vam stižu vezano za Google My Business nalog.

Zaključak

Ako vodite lokalni biznis, dobro optimizovan Google My Business nalog je najbolji način da se istaknete na rezultatima pretrage.

Popunite nalog najbolje što možete, prikupljajte recenzije i držite nalog aktivnim i pobijedićete konkurenciju koja se često neće mnogo truditi oko toga, a možda nema ni otvoren Google My Business nalog.

 

Sada bih volio da čujem malo vas:

Jeste li imali problema sa verifikovanjem Google My Business naloga?

Koliko često postavljate objave na vaš Google My Business nalog?

Želite li da još pišem o faktorima koji utiču na lokalni SEO?

Share This