fbpx

Ako pratite novosti iz oblasti Facebook reklamiranja, vjerovatno ste čuli za izmjene vezane za Apple iOS 14 ažuriranje. Facebook uvodi te izmjene da bi se uskladio sa novim pravilima o zaštiti privatnosti koje iOS 14 zahtijeva.

Između ostalog, Facebook je izmijenio način prikupljanja podataka o korisnicima koji koriste iOS 14, a pogotovo su značajne promjene vezane za event tracking (praćenje događaja).

Jedna od tih izmjena je neophodna verifikacija domena vašeg sajta i određivanje događaja koje želite da pratite na sajtu. Verifikaciju je potrebno uraditi za sve domene na kojima imate podešen Facebook Pixel i želite da pratite događaje.

Facebook nas još uvijek ne uslovljava verifikacijom da bismo nastavili da kreiramo kampanje koje koriste Pixel, ali je samo pitanje vremena kada hoće. Zbog toga je bolje uraditi verifikaciju na vrijeme kako nam se kampanje ne bi stopirale.

U ovom kratkom vodiču ćete naučiti:

  • Kako će iOS 14 ažuriranje uticati na vaše kampanje?
  • Kako da verifikujete domen putem Facebook Business Manager-a?
  • Kako da podesite 8 događaja koje želite da pratite putem Facebook Pixel-a?

 

Kako će iOS 14 ažuriranje uticati na vaše kampanje?

Apple će zahtijevati od svih aplikacija koje se nalaze na App Store-u da od korisnika traže dozvolu da ih aplikacija prati izvan aplikacije na različite načine. To će uticati na način na koji Facebook može da prikuplja i obrađuje podatke prikupljene pomoću Facebook Pixel-a.

Ova izmjena će najveći uticaj imati na praćenje konverzija na mobilnim aplikacijama i web sajtovima.

Da bi odgovorio na ove izmjene, Facebook je najavio novi “Aggregated Event Measurement” sistem za praćenje web događaja i konverzija. Ovaj sistem nam omogućava da nastavimo da prikazujemo reklame iOS 14 korisnicima koristeći podatke iz Facebook Pixel-a, ali nas ograničava na 8 događaja po domenu za koje možemo optimizovati kampanje.

Aggregated Event Measurement (bar u početku) neće biti savršen odgovor na izmjene koje je Apple najavio. Međutim, vjerujem da će Facebook vremenom naći način da prikuplja istu količinu (ako ne i više) podataka od iOS korisnika koji će nam biti korisni za kampanje.

 

Proces verifikacije domena

Verifikaciju trenutno nije moguće uraditi putem Ads Manager-a, samo putem Business Manager-a. Prijavite se na Business Manager nalog i kliknite na Business Settings sa lijeve strane.

Business Settings

Otvorite Brand Safety > Domains.

Brand Safety

Vidjećete spisak domena za koje imate podešene pixele u tom Business Manager nalogu. Odaberite domen koji želite da verifikujete i sa desne strane ćete moći da odaberete metod verifikacije.

 

Verifikacija pomoću Meta Taga

Ovaj metod je vjerovatno najlakši. Dobićete meta tag koji je potrebno da prekopirate u <head> sekciju sajta.

Verifikacija pomoću Meta Taga prvi korak

Ako imate pristup HTML-u sajta i znate kako funkcioniše, samo dodajte tag u <head> sekciju i provjerite da li je ispravno unesen. Tag možete poslati i developeru/developerki i samo im reći da ga postave unutar <head> sekcije. Nakon toga kliknite na “Verify” na ovoj stranici i to je to.

Ukoliko je sajt napravljen u WordPressu i niste komforni da kod mijenjate direktno, preporučujem da instalirate besplatni Insert Headers and Footers plugin.

Kliknite na Settings > Insert Headers and Footers i u Scripts in Header dijelu unesite meta tag.

Verifikacija pomoću Meta Taga drugi korak
Verifikacija pomoću Meta Taga treći korak

Pri dnu stranice plugin-a kliknite na “Save” i u Business Manager-u kliknite na “Verify”.

Verifikacija pomoću Meta Taga četvrti korak

Može se desiti da verifikacija ne prođe odmah jer Facebook-u nekad treba malo vremena da prepozna meta tag na sajtu ali će obično verifikovati domen u roku od sat vremena.

 

Verifikacija pomoću HTML fajla

Za ovaj metod verifikacije je potrebno da HTML fajl dodate u root folder kome možete pristupiti putem File Managera direktno ili preko hosting provajdera.

U ovom slučaju ćemo verifikaciju uraditi putem hostinga. Preuzmite fajl za HTML verifikaciju.

Verifikacija pomoću HTML fajla prvi korak

Prijavite se na cpanel vašeg hosting provajdera i potražite ikonicu File Manager.

Verifikacija pomoću HTML fajla drugi korak

Dodajte fajl za HTML verifikaciju unutar public_html foldera. Morate fajl dodati baš u taj folder ili verifikacija neće uspjeti.

Verifikacija pomoću HTML fajla treći korak
Verifikacija pomoću HTML fajla četvrti korak

Kliknite na link u Business Manager-u da provjerite jeste li pravilno dodali fajl.

Verifikacija pomoću HTML fajla peti korak

Ako vam se fajl pravilno otvorio putem linka, kliknite na “Verify”.

Verifikacija pomoću HTML fajla šesti korak

DNS verifikacija

Posljednji metod verifikacije je izmjena TXT fajla unutar DNS podešavanja domena. Ovaj metod preporučujem samo ako nemate pristup ni kodu sajta (ili WordPress-u) ni File Manager-u.

DNS verifikacija prvi korak

Za ovu verifikaciju vam treba pristup servisu na koji je vaš domen usmjeren putem DNS Nameservera. U zavisnosti od servisa, proces pronalaženja DNS podešavanja će malo varirati. Mi ćemo proći kroz proces verifikacije putem GoDaddy-a jer se najčešće koristi (mada ga ja lično ne preporučujem za kupovinu domena ili hosting).

Prijavite se na Godaddy panel i kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu pored domena. Otvoriće se padajući meni i kliknite na “Manage DNS”.

DNS verifikacija drugi korak

U Records dijelu kliknite na “ADD”. Ako vam se ovdje ništa ne prikazuje, to znači da je vaš domen usmjeren na odvojeni hosting servis i bolje je da u tom slučaju verifikujete domen pomoću HTML fajla i File Manager-a.

DNS verifikacija treći korak

Za Type odaberite “TXT”, kao Host unesite samo simbol @ i kao TXT value unesite facebook-domain-verification tekst koji vam je Facebook dodijelio. TTL vrijednost ne morate mijenjati i kliknite na “Save”.

DNS verifikacija četvrti korak

To je sve, na kraju kliknite na “Verify” unutar Business Manager-a.

DNS verifikacija peti korak

Određivanje događaja koje ćete pratiti

Prijavite se na Business Manager i kliknite na Events Manager.

Određivanje događaja koje ćete pratiti prvi korak

Odaberite pixel za koji želite da podesite događaje, kliknite na “Aggregated Event Measurement” karticu i onda na “Configure Web Events” dugme.

Određivanje događaja koje ćete pratiti drugi korak

Na sljedećem ekranu će vam biti prikazani svi domeni za koje imate aktivne pixele. Pored domena će vam pisati da li je domen verifikovan ili ne. S obzirom da smo već prošli kroz proces verifikacije, kliknite na domen i onda na dugme “Manage Events”.

Određivanje događaja koje ćete pratiti treći korak

Nakon toga kliknite na “Edit”.

Određivanje događaja koje ćete pratiti četvrti korak

Ovdje možete dodati događaje koje želite da pratite. Da počnete kliknite na “Add Event” sa desne strane. Odaberite Pixel i poređajte događaje po važnosti za vaš biznis. Na kraju kliknite na “Submit”.

Određivanje događaja koje ćete pratiti peti korak

Facebook će vam tražiti da potvrdite događaje koje ste odabrali. Ako ste zadovoljni izborom, štrikirajte “Yes, I understand these changes” pri dnu prozora i kliknite na “Apply”.

Određivanje događaja koje ćete pratiti šesti korak

To je to, uspješno ste podesili događaje za Aggregated Event Measurement. U bilo kom momentu možete izmjeniti događaje ali imajte na umu da može potrajati i do tri dana dok Facebook u potpunosti ne implementira izmjene.

Dodatan korak koji predlažem da uradite da bi osigurali praćenje korisnika i nakon iOS 14.5 ažuriranja je implementacija Conversions API-ja. Za ovaj korak će vam vjerovatno trebati pomoć programera.

 

Conversions API podešavanje

Facebook Conversions API, ranije poznat kao Facebook Server-Side API nam omogućava da šaljemo web događaje sa svojih servera direktno na Facebook. Facebook Conversions API će vam pomoći da podatke o događajima i konverzijama proslijedite u Facebook Ads Manager, a da istovremeno zadržite privatnost korisnika. Conversions API može da funkcioniše zajedno sa Pixel-om na sajtu i te dvije funkcije su komplementarne pa preporučujem da ih zajedno koristite kako bi mogli da prikupljate podatke o korisnicima i nakon iOS 14.5 ažuriranja.

Da podesite Facebook Conversions API, u Events Manager-u kliknite na “Settings”.

Facebook API podešavanje prvi korak

Pronađite Facebook API sekciju i kliknite na “Generate access token”.

Facebook API podešavanje drugi korak

Pojaviće vam se oznaka tokena. Sačuvajte cijelu oznaku negdje sa strane (recimo u Word fajlu) i kliknite na “Get Started”.

Facebook API podešavanje treći korak

Na sljedećem ekranu kliknite na “Continue”.

Facebook API podešavanje četvrti korak

Odaberite kategoriju i događaje koje želite da pratite i kliknite na “Continue”.

Facebook API podešavanje peti korak

Sljedeći korak je više tehničke prirode. Predlažem da minimum selektujete parametre koje sam odabrao na slici ispod, ali možete i sve štrikirati ako niste sigurni šta od korisničkih informacija će vam trebati. Kada selektujete sve što želite, kliknite na “Continue”.

Facebook API podešavanje šesti korak

Nakon toga kliknite na “Confirm Setup”.

Facebook API podešavanje sedmi korak

Na posljednjem koraku možete da implementirate sami API manuelno ili da pošaljete instrukcije programeru. Predlažem da kliknete na “Send Instructions” i pošaljete instrukcije programeru jer pravilna implementacija zahtijeva malo više programerskog znanja i lako je pogriješiti u implementaciji.

Facebook API podešavanje osmi korak

To je to, nakon implementacije Conversions API-ja ćete moći pratiti korisnike na vašem sajtu čak i ako odbiju da ih Facebook prati van aplikacije.

Zaključak

Iako iOS 14 ažuriranje može izgledati pomalo zastrašujuće svima koji se primarno oslanjaju na Facebook reklamiranje, biće uzbudljivo vidjeti kako će se Facebook i digitalni marketing generalno prilagoditi ovoj i sličnim izmjenama.

Vjerovatno ćemo vidjeti mnogo inovativnih strategija koje će smanjiti uticaj ovih izmjena i dugoročno poboljšati reklamiranje, u isto vrijeme poštujući zahtjeve korisnika za povećanom privatnošću.

Sada bih želio da čujem vas:

Koristite li Facebook Pixel i praćenje događaja na vašem sajtu?

Mislite li da će iOS 14 ažuriranje drastično uticati na efektivnost Facebook reklamiranja?

Jeste li već podesili događaje za Aggregated Event Measurement?

 

Share This