fbpx

U ranijem tekstu o verifikaciji domena na Facebook-u sam opisao proces verifikacije putem Facebook Business Manager servisa. Kako me je više ljudi pitalo kako se otvara Business Manager nalog, odlučio sam da tu temu malo detaljnije obradim.

Facebook Business Manager vam omogućava da lakše upravljate svim vašim Facebook nalozima i alatima na jednom mjestu.

U ovom vodiču ćete saznati:

  • Šta je Business Manager nalog i koje su njegove prednosti?
  • Kako da kreirate novi Business Manager nalog?
  • Kako da povežete vaše postojeće stranice i ads naloge sa Business Manager nalogom?

 

Šta je Facebook Business Manager?

Facebook Business Manager je alat koji vam omogućava da na jednom mjestu upravljate Facebook stranicama, Ad Account-ima, Pixelima, Instagram nalozima i katalozima proizvoda.

Takođe vam omogućava da članovima tima odobrite potpuni ili djelimični pristup na osnovu njihove uloge u organizaciji. To znači da možete bez problema da delegirate zadatke i pristup između više zaposlenih ili da uklonite pristup ukoliko nekome više nije potreban.

Agencije tako mogu povezati više Facebook stranica klijenata sa Facebook Business Manager nalogom bez povezivanja ličnih Facebook naloga zaposlenih kao administratora. Preduzeća takođe na ovaj način mogu dozvoliti zaposlenima da upravljaju Facebook stranicom, a da nemaju direktno vlasništvo nad stranicom ili povezanim alatima.

Čak i ako ne radite u timu, uvijek je dobro da koristite Business Manager za lakše upravljanje svim alatima za Facebook i Instagram reklamiranje.

Napomena: U trenutku pisanja ovog teksta možete otvoriti samo dva Business Manager naloga na jednom Facebook profilu. Dok se nadamo da će Facebook povećati granicu u budućnosti, ako vam je potrebno više od dva naloga, privremeno rješenje je da otvorite novi Business Manager nalog sa drugog Facebook profila i date glavnom profilu puni pristup. 

 

Kreiranje Business Manager naloga

Prijavite se na vaš privatni Facebook nalog, posjetite ovaj link i kliknite na “CREATE ACCOUNT” dugme.

Kreiranje Business Manager naloga prvi korak

Unesite naziv biznisa, vaše ime i email adresu koju želite da koristite za nalog i kliknite na “Submit”.

Kreiranje Business Manager naloga drugi korak

Moraćete potvrditi email adresu. Kliknite na “Confirm Now“ u mailu koji vam je stigao i naći ćete se u Facebook Business Manager podešavanjima.

Kreiranje Business Manager naloga treći korak
Kreiranje Business Manager naloga četvrti korak

U nastavku ćemo proći kroz neke od opcija koje ćete najčešće koristiti.

Podešavanje Business Manager naloga

Povezivanje stranice

Kliknite na Accounts > Pages > Add. Možete dodati stranicu na kojoj ste već vlasnik ili zatražiti pristup stranici. Ako ste vlasnik, kliknite na “Add a Page”.

Povezivanje stranice prvi korak

Unesite ime ili link stranice i kliknite na “Add Page”.

Povezivanje stranice drugi korak

Pojaviće vam se poruka da je stranica uspješno povezana.

Na sličan način možete zatražiti pristup stranici klikom na Add > Request Access to a Page nakon čega isto unosite ime ili link stranice.

Povezivanje Ad Account-a

Proces je skoro identičan povezivanju stranice. Kliknite na Accounts > Ad Accounts > Add > Add Ad Account.

Povezivanje ad naloga prvi korak

Unesite ID Ad Account-a i kliknite na “Add Ad Account”. ID možete pronaći u padajućem meniju dok se nalazite u Ads Manageru.

ID Ad naloga
Povezivanje ad naloga drugi korak

Pojaviće vam se poruka da ste uspješno dodali Ad Account. Pristup Ad Account-u možete zatražiti klikom na Add > Request Access to an Add Account gdje je opet potrebno unijeti ID Ad Accounta za koji tražite pristup.

Imajte na umu da kad jednom dodate Ad Account na Business Manager, nećete moći da ga uklonite.

Povezivanje aplikacije

Proces povezivanja aplikacije je skoro isti kao za stranice i Ad Accounte. Kliknite na Accounts > Apps > Add > Connect an App ID.

Povezivanje aplikacije prvi korak

Ako već imate aplikaciju dodatu na Facebook for Developers servisu, aplikacija i ID će vam se prikazati na ovom linku. Ako još uvijek niste povezali aplikaciju sa ovim servisom, tu možete dodati aplikaciju nakon čega će vam biti dodijeljen i ID.

Nakon što unesete ID, kliknite na “Add App”.

App ID
Povezivanje aplikacije drugi korak

Povezivanje Instagram naloga

Kliknite na Accounts > Instagram Accounts > Add > Connect Your Instagram Account.

Povezivanje Instagram naloga prvi korak

Otvoriće vam se novi prozor gdje je potrebno da se prijavite na Instagram nalog koji želite da povežete nakon čega će se nalog automatski povezati.

Povezivanje Instagram naloga drugi korak

Kreiranje Facebook Pixela u Business Manager-u

Preporučujem da Pixele uvijek kreirate putem Business Managera jer u Ads Manager-u možete kreirati samo jedan Pixel po Ad Account-u.  Da kreirate novi Pixel u Business Manager-u, kliknite na Data Sources > Pixels > Add.

Kreiranje Pixel-a prvi korak

Na sljedećem koraku je potrebno da imenujete vaš Pixel i unesete adresu sajta. Nakon toga kliknite na “Continue”.

Kreiranje Pixel-a drugi korak

Da nastavite sa podešavanjem Pixela kliknite na “Set up the Pixel Now”.

Kreiranje Pixel-a treci korak

Imate dvije opcije za dodavanje koda na sajt – manuelno ili pomoću partnerske integracije za servise kao što su WordPress, BigCommerce, Magento itd. ako vaš sajt koristi neki od njih.

Kreiranje Pixel-a cetvrti korak

Ako odaberete manuelni metod, pojaviće vam se kod koji treba da prekopirate i unesete iznad <head> oznake u HTML kodu sajta. Takođe možete poslati instrukcije za dodavanje koda vašem developeru/developerki klikom na “Email Instructions“.

Manuelno dodavanje Pixel-a

Ako je vaš sajt napravljen u WordPress-u, odaberite tu opciju i putem WordPress panela vašeg sajta preuzmite besplatni Facebook for Business plugin koji trebate instalirati na sajt da bi Pixel počeo da radi.

Povezivanje Pixel-a putem WordPress plugin-a

Nakon toga samo pratite instrukcije za podešavanje i Pixel će se povezati sa vašim WordPress sajtom.

Koji god metod odaberete, u istom prozoru možete testirati da li je Pixel pravilno implementiran tako što će Facebook pingovati” vaš sajt i pokazati vam zeleno svijetlo ako se Pixel pravilno aktivirao.

 

Povezivanje Custom konverzija

Ako imate podešene Custom konverzije koje želite da povežete sa Business Manager-om, kliknite na Data Sources > Custom Conversions > Add > Add a Custom Conversion, unesite ID konverzije i potvrdite.

 

Povezivanje domena

U Brand Safety > Domains dijelu možete povezati domen sa Business Manager nalogom. Ovo je jedna od bitnijih stvari koje morate uraditi zbog novih pravila privatnosti povezanih sa iOS 14 ažuriranjem. Proces povezivanja i više informacija o ovom ažuriranju možete vidjeti u tekstu o verifikaciji domena na Facebook-u.

 

Povezivanje načina plaćanja

Način plaćanja za reklame dodajete u Payment Methods > Add Payment Method dijelu.

Povezivanje načina plaćanja prvi korak

Nakon toga je potrebno da unesete podatke o kartici koju želite da dodate. Ne zaboravite da odaberete odgovarajuću valutu (valuta u kojoj su sredstva na kartici sa koje plaćate) kako vam Facebook i banka ne bi zaračunavali troškove konverzije.

Povezivanje načina plaćanja drugi korak

Dodjeljivanje pristupa

U Users > People > Add dijelu možete dodijeliti korisnicima pristup Business Manager nalogu i povezanim nalozima.

Dodjeljivanje pristupa prvi korak

Employee nivo pristupa preporučujem da dodijelite zaposlenima i eksternim saradnicima gdje možete da ograničite kojim stranicama i alatima imaju pristup.

Administratorski pristup omogućava korisnicima da koriste sve opcije Business Manager naloga i obično ćete taj pristup dati poslovnim partnerima ili klijentima ukoliko ste za njih otvorili nalog.

Ako kliknete na “Show Advanced Options” vidjećete i nekoliko dodatnih nivoa pristupa.

Finance Analyst je dobra uloga da dodijelite recimo računovođi kako bi mogao/la da prati sve transakcije i ima pristup izvještajima o trošenju.

Finance Editor je opet dobar nivo pristupa za klijente kako bi mogli da upravljaju metodima plaćanja. Developer pristup možete dodijeliti developeru/developerki kako bi mogli da podese konverzije i događaje za praćenje.

Kada unesete email adresu i odradíte nivo pristupa koji želite da dodijelite tom korisniku, kliknite na “Next”.

Dodjeljivanje pristupa drugi korak

Na sljedećem koraku možete granularno odrediti koji nivo pristupa će taj korisnik imati za svaku stranicu, Ad Account, katalog, aplikaciju i Facebook Pixel koji su povezani sa Business Manager nalogom i koje želite da im dodijelite.

Nakon što pravilno odaberete koji nivo pristupa ćete nekome dodijeliti, kliknite na “Invite”.

Dodjeljivanje pristupa treći korak

Dobićete poruku da je poziv uspješno poslat. Kada korisnici prihvate poziv, dobiće nivo pristupa koji ste im odredili.

 

To bi bilo to što se tiče najvažnijih podešavanja u Business Manager nalogu. Uz malo truda možete imati sve vaše stranice, Pixele i Ad Account-e na jednom mjestu i tako lakše upravljati njima. U glavnom prozoru Business Manager-a možete lako pristupiti vašim ostalim poslovnim alatima poput Ads Manager-a (koji služi za upravljanje reklamama), publika i Events Manager-a o kojima ću detaljnije pisati u budućim tekstovima. 

Business Manager povezani alati

Zaključak

Facebook Business Manager može izgledati pomalo zbunjujuće kada prvi put otvorite nalog na ovoj platformi. To je sasvim očekivano i biće vam potrebno neko vrijeme da se naviknete na sve opcije i alate.

Čak i ako za sada imate samo jednu Facebook stranicu i Ad Account, isplati vam se da otvorite Facebook Business Manager jer vam omogućava da kreirate mnogo bolje kampanje i bolje pratite rezultate vaše stranice i reklamiranja.

Napišite mi u komentaru ispod:

Da li ste već koristili Facebook Business Manager?

Koje funkcionalnosti ove platforme su vam najviše koristile?

Ako još uvijek ne koristite Facebook Business Manager, zašto ne?

Share This