fbpx

Da li koristite Boost post (Povećaj vidljivost objave) opciju na Facebook-u za reklamiranje? A Promote (Promovišite) opciju na Instagramu?

Dok definitivno jeste brže samo kliknuti na Boost ili Promote, podesiti osnovno targetiranje i završiti sa tim, imajte na umu da taj komfor ima cijenu. Problem kod ovih opcija je što vam pružaju samo mali dio mogućnosti Facebook reklamiranja i imaju manji doseg nego kampanje kreirane putem Ads Manager-a.

U ovom vodiču ćete saznati:

 • Kako izgleda hijerarhija Facebook reklamiranja
 • Koje vrste Facebook kampanja postoje i kako da kreirate svaku od njih kroz Ads Manager
 • Na koje sve načine možete pratiti rezultate vaših kampanja

Čak i ako ste već dobro poznajete Ads Manager i intenzivno ga koristite, saznaćete za neke opcije za koje možda niste znali, a mogu vam koristiti.

Napomena: Kada u tekstu spomenem nešto vezano za Facebook i Facebook reklamiranje, to se odnosi na Facebook, Instagram i Messenger platforme jer se sve tri nalaze u vlasništvu Facebook kompanije i mogu se koristiti kao placement-i u Ads Manager-u.

Onda da krenemo.

Šta je Facebook Ads Manager?

Kao što sam spomenuo u prethodnom tekstu o prednostima Business Manager naloga, Ads Manager je alat pomoću kog možete da kreirate, mijenjate i analizirate sve aspekte vaših Facebook/Instagram kampanja.

Koja je onda tačno razlika između Business i Ads Manager-a?

Business Manager upravlja svom Facebook “imovinom” (stranice, Ad Accounti, katalozi itd.) i pristupima, dok Ads Manager upravlja svim kampanjama, ad set-ovima i samim reklamama.

Vizuelno bismo to mogli predstaviti ovako:

Facebook-Ads-hijerarhija

Ako vam ovo izgleda komplikovano, vjerujte mi da stvarno nije i proći ćemo kroz sve bitnije opcije i kreiranje kampanja korak po korak.

Kroz prikazanu hijerarhiju ćemo proći od vrha pa naniže. Zbog toga preporučujem da prvo pročitate vodič o podešavanju Business Manager naloga prije nego što nastavite da čitate ovaj tekst.

Već jeste? Ok, onda nastavljamo.

Ako do sada niste koristili Facebook za reklamiranje, biće vam potreban Ad Account da bi mogli da pristupite Ads Manageru.

Kreiranje Ad Account-a

Prijavite se na vaš Business Manager nalog i kliknite na Business Settings.

Kreiranje Ad Accounta prvi korak

Otvorite Accounts karticu i onda kliknite Ad Accounts > Add > Create a New Ad Account.

Kreiranje Ad Accounta drugi korak

Unesite naziv Ad Account-a, vašu vremensku zonu i valutu u kojoj želite da plaćate reklame.

Kreiranje Ad Accounta treći korak

Dodate taj Ad Account na Business Manager nalog na koji ste prijavljeni i kliknite na “Create”.

Kreiranje Ad Accounta četvrti korak

Na sljedećem koraku dodjeljujete pristup osobama koje su dodate na Business Manager. Ako kreirate Ad Account za sebe ili ne želite nekome da ograničite pristup, uključite “Manage Ad Account” i kliknite na “Assign”.

Kreiranje Ad Accounta peti korak

Dobićete poruku da ste uspješno kreirali Ad Account. Kliknite na “Add Payment Info” da odmah dodate način plaćanja.

Kreiranje Ad Accounta šesti korak

Reklame možete plaćati debitnom/kreditnom karticom ili putem Paypal-a.

Kreiranje Ad Accounta sedmi korak

Unesite podatke kartice ili Paypal podatke, kliknite na “Save” i to je to.

Kreiranje Ad Accounta osmi korak

Nakon toga možete normalno pristupiti Ads Manager-u.

Pregled Ads Manager interfejsa

Vratite se u glavni meni Business Manager-a i kliknite na Ads Manager.

Prijavljivanje na Ads Manager

Na lijevoj strani ćete vidjeti “Account Overview” i “Campaigns” ikonice koje predstavljaju dva glavna pregleda dostupna u Ads Manager-u.

Ads Manager pregled 1

Kao što i samo ime kaže, Account Overview vam pruža generalni pregled rezultata kampanja koje su kreirane u Ad Account-u. Ako ste otvorili novi nalog ovdje vam se trenutno neće ništa prikazivati ali će se podaci vremenom populisati kako budete kreirali kampanje.

Ako imate više od jednog Ad Account-a, možete promijeniti nalog tako što ćete kliknuti na padajući meni na vrhu stranice.

Ads Manager promjena Ad Accounta

Campaigns ikonica pruža pregled svih vaših kampanja, ad set-ova i reklama koje možete vidjeti klikom na njihove kartice.

Klikom na ime kampanje će vam se prikazati samo ad set-ovi unutar te kampanje, klikom na ime ad set-a će vam se prikazati samo reklame unutar tog ad set-a.

Sada kada ste upoznati sa karticama Ads Manager-a, pogledajmo kako možete kreirati kampanje.

Kreiranje kampanje u Facebook Ads Manager-u

Da započnete proces kreiranja kampanje, prebacite se na Campaigns karticu i kliknite na “+Create” dugme.

Kreiranje Traffic kampanje prvi korak

Na sljedećem ekranu ćete moći da odaberete cilj vaše kampanje u skladu sa fazom kupovine u kojoj se vaša ciljna publika nalazi.

Kreiranje Traffic kampanje drugi korak

1. Awareness

U Awareness fazi se nalaze korisnici koji prvi put otkrivaju vašu kompaniju, proizvod ili uslugu.

U ovoj vazi imamo ciljeve:

Brand awareness: Prikažite reklame ljudima za koje je najveća šansa da će ih upamtiti

Reach: Prikažite reklame maksimalnom broju ljudi uz dati budžet

2. Consideration

Korisnici koji su u Consideration fazi još uvijek nisu zainteresovani za kupovinu ali vjerovatno upoređuju vašu ponudu sa konkurencijom ili eventualno čekaju popust da bi kupili.

U okviru ove faze dostupni su ciljevi:

Traffic: Navedite ljude da kliknu na poziv na akciju da bi posjetili vaš sajt

Engagement: Prikazujte reklame ljudima za koje postoji najveća vjerovatnoća da će imati interakciju sa vašim reklamama, stranicama ili Facebook događajima

Ovaj cilj ima tri podtipa: Post engagement (za prikupljanje lajkova, komentara i dijeljenja objave), Page likes (za prikupljanje lajkova na Facebook stranici) i Event responses (za interakciju sa vašim Facebook događajem).

App installs: Ciljajte ljude koji će najverovatnije instalirati vašu aplikaciju

Video views: Prikažite video reklamu ljudima za koje postoji najveća vjerovatnoća da će je pogledati

Lead generation: Prikupite kontakt podatke od potencijalnih kupaca koji su zainteresovani za vaš proizvod ili uslugu

Messages: Prikažite reklame korisnicima sa ciljem da vam pošalju poruku putem Messenger-a ili Instagram-a

3. Decision

Decision je poslednja faza kupovnog procesa i korisnici u ovoj fazi donose odluku da kupe.

Ciljevi koji su dostupni u Decision fazi su:

Conversions: Podstaknite korisnike da preduzmu neku akciju na vašem sajtu (npr. preuzmu ebook, pozovu vas na telefon, popune kontakt formu, kupe proizvod i slično)

Catalog sales: Prikažite kupcima proizvode iz vašeg kataloga (najviše se koristi za biznise koji rade eCommerce prodaju i imaju veći broj artikala)

Store traffic: Reklamirajte se ljudima koji se nalaze blizu vaše fizičke prodavnice ili poslovne lokacije

 

Nakon što odaberete cilj u skladu sa vašim marketing planovima, kliknite na “Continue”.

Proći ćemo kroz kreiranje kampanje sa Traffic ciljem jer je to jedan od ciljeva koji se najčešće koriste. Proces je sličan kao i za ostale vrste kampanja, a na kraju ću navesti i razlike na koje trebate obratiti pažnju za kampanje sa ostalim ciljevima.

Kreiranje Traffic kampanje treći korak

Nivo kampanje

Nivo-kampanje

U ovom prozoru definišete osnovna podešavanja kampanje.

Prvi korak je da unesete ime kampanje. Najbolje je da se držite nekog stila imenovanja za kampanje, ad set-ove i reklame. Stvari bi u suprotnom mogle postati haotične kad budete imali mnogo kreiranih kampanja i nećete znati šta je šta.

Recimo ja sam u slučaju promovisanja ovog vodiča imenovao kampanju “Ads Manager Traffic”. Na taj način znam koji je cilj kampanje i da je to kampanja za objavu za Ads Manager vodič.

Special Ad Categories

Special Ad Categories je opcija koju morate selektovati ako kreirate kampanju koja ima za cilj političko reklamiranje ili govori o nekim društvenim pitanjima.

Jedina opcija u Buying Type dijelu je Auction za ovaj tip kampanje, a u Campaign Objective dijelu možete izmijeniti cilj koji ste odabrali.

Kreiranje Traffic kampanje četvrti korak

A/B test

Malo naprednija opcija koju ćete često koristiti ako želite da se malo ozbiljnije bavite reklamiranjem na Facebook-u i Instagram-u. Kao što i samo ime kaže, omogućava vam da testirate različite varijante kampanja, ad set-ova ili reklama.

Tako na primjer možete testirati nekoliko različitih opisa, vizuala, publika itd., i skalirati kampanju sa onom varijantom koja vam donosi najbolje rezultate. Kad god radite A/B testiranje, jako je važno da testirate samo jednu varijablu kako bi znali da su rezultati mjerodavni.

Campaign Budget Optimization

Budžet možete podesiti na nivou kampanje ili nivou ad set-a. Budžet na nivou kampanje se raspoređuje na sve ad set-ove u okviru kampanje u skladu sa tim koji donosi bolje rezultate.

Imajte na umu da ako ovdje podesite budžet, ta opcija vam neće biti dostupna prilikom podešavanja unutar ad set-a. Ako kreirate jednostavnu kampanju koja će imati samo jedan ad set, lakše je da odmah podesite budžet na nivou kampanje.

Podešavanje budžeta na nivou ad set-a je bolja opcija ako imate više od jednog ad set-a ili ako recimo želite na specifičan način da podijelite trošenje budžeta (recimo 70-30 ili 50-50) između Feed i Story placementa ili između Facebook i Instagram platformi.

Kada uključite optimizaciju budžeta, prvo birate između dnevnog i lifetime budžeta.

Dnevni budžet vam omogućava bolju kontrolu troškova na dnevnom nivou. Kada odredite dnevni budžet, reklame će u prosjeku trošiti tu sumu svakog dana, iako to vjerovatno nikada neće biti tačno ta suma.

Facebook može da potroši do 25% više na dnevnom nivou (recimo 5 eura ako ste 4 eura postavili kao dnevni budžet), ali će ostalim danima to izbalansirati tako što će potrošiti manje. Tako će na sedmičnom nivou trošak reklama uvijek biti: dnevni budžet x 7.

Kada odredite lifetime budžet, govorite Facebook-u koliko ste spremni da potrošite tokom čitavog vremena prikazivanja kampanje ili ad set-a. Na primjer, ako želite da kampanja traje 10 dana i za to vrijeme odredite lifetime budžet od 40 eura, dnevna potrošnja će opet u prosjeku biti 4 eura. Dnevna potrošnja u tom slučaju može mnogo više da varira (i preko 25%) ali ukupan budžet nikad neće premašiti 40 eura.

Lifetime budžeti mogu biti korisni ako ne želite da premašite određeni iznos za reklamiranje i bolja je opcija ako ste fleksibilni u tome koliko želite da trošite na dnevnom nivou.

Lifetime budžet je takođe dobra opcija ako tačno znate koje će biti trajanje kampanje i omogućava vam da reklame prikazujete samo tokom određenih dijelova dana (npr. u toku radnog vremena).

Da odredite da se vaše reklame prikazuju samo u određeno vrijeme, kliknite na “Show More Options” pri dnu ove stranice i u Ad Scheduling dijelu kliknite na Edit > Run ads on a schedule. Kasnije ćemo na nivou ad set-a moći da odredimo sate i dane kada će se reklame prikazivati.

Kreiranje Traffic kampanje peti korak

Strategije licitiranja

Campaign Bid Strategy (strategija licitiranja) vam nudi mogućnost da kontrolišete na koji način ćete licitirati za reklamne pozicije. Facebook reklamiranje nudi četiri strategije licitiranja.

 • Lowest Cost

Lowest Cost strategija podrazumijeva da licitiranjem u potpunosti upravlja Facebook. Najjednostavnija opcija i idealna je kada nemate fiksan trošak po rezultatu kog morate da se držite.

Ova strategija licitiranja koristiće vaš cijeli budžet i biće optimizovana za postizanje najviše rezultata uz najniže troškove. Lowest Cost strategija je kompatibilna sa svim ciljevima kampanje.

 • Cost Cap

Cost Cap licitiranje vam omogućava da ukupne troškove držite u okviru određenog limita. Umjesto da ručno prilagođavate licitiranje (kao što je to slučaj sa Bid Cap varijantom), Facebook će to automatski učiniti umjesto vas, ali neće preći prosječnu cijenu po rezultatu koju odredite.

Na primjer, imate online prodavnicu, želite da optimizujete reklame za prodaju i da vam trošak po kupovini bude 3 eura. U tom slučaju ćete postaviti Cost Cap na 3 eura. Prodaja vas nekad može koštati i više od 3 eura, ali prosjek neće preći limit koji ste odredili.

Cost Cap licitiranje je dostupno za Traffic, Engagement, App installs, Video views, Lead generation, Conversions i Catalog sales ciljeve kampanje.

 • Bid Cap

Bid Cap strategija zahtijeva aktivniji pristup od strategija automatskog licitiranja jer omogućava da direktno upravljate licitiranjem. Uz ovu strategiju postavljate limit koji ste spremni da platite po rezultatu i cijena po rezultatu neće preći taj limit.

Prateći primjer od ranije, ako postavite Bid Cap na 3 eura, za rezultat nikad nećete platiti više od 3 eura. Vaše reklame se jednostavno neće prikazivati u situacijama kada bi rezultat koštao više od limita koji odredite.

Bid Cap licitiranje je dostupno za sve ciljeve kampanje osim za Brand Awareness.

 • Minimum ROAS

Ova strategija podrazumijeva da tačno znate koliko vam vrijedi svaka prodaja na sajtu i te podatke Facebook prikuplja pomoću Purchase konverzija. Na ovaj način možete odrediti koliki želite da vam bude minimalan povrat na investiciju (ROAS) uložen u reklamiranje.

Na primjer, ako želite da vaš budžet od 100 eura donese najmanje 110 eura prihoda (povrat na investiciju od 110%), postavite 1.100 vrijednost kao Minimum ROAS.

Naravno, morate paziti da ne postavite nerealan zahtjev za povrat na investiciju jer se u tom slučaju vaše reklame neće prikazivati zbog toga što Facebook zna da ne može da vam obezbijedi taj ROAS.

Minimum ROAS licitiranje će vam biti dostupno samo ako podešene Purchase konverzije putem Facebook Pixel-a ili SDK-a i ispunjavate dodatne kriterijume koje možete pogledati ovdje.

Ova strategija je dostupna za App installs, Conversions i Catalog sales ciljeve kampanje.

U slučaju Traffic kampanje koju kreiramo, dostupne su nam Lowest Cost, Bid Cap i Cost Cap opcije.

Kreiranje Traffic kampanje šesti korak

Koju strategiju licitiranja da koristite? Zavisi od vaše situacije.

Ako samo želite što više rezultata i ne želite toliko aktivno da pratite kampanju, odaberite Lowest Cost opciju. Cost Cap koristite ako vam je bitno da cijena rezultata bude u prosjeku na određenom nivou ali vam ne smeta ako malo varira.

Bid Cap je najbolja opcija ako vam je bitno da troškovi po rezultatu nikad ne pređu određeni nivo. Minimum ROAS je idalna strategija ako su vam konverzije na sajtu glavni cilj, tačno znate koliko te konverzije vrijede i ispunjavate ostale neophodne uslove.

 

Nakon što podesite budžet i strategiju licitiranja, kliknite na dugme “Next” da pređete na ad set nivo.

Ad set nivo

Ad-set-nivo

Na ovom koraku određujemo do kada će se reklame prikazivati, ko nam je ciljna publika i na kojim pozicijama će se reklame prikazivati.

Kako kreiramo Traffic kampanju, prvo moramo odrediti gdje će ići posjetioci koji kliknu na poziv na akciju. Možemo ih poslati na sajt, aplikaciju ili navesti da nam pošalju poruku putem Messenger ili WhatsApp servisa. Korisnike najčešće šaljemo na sajt.

Kreiranje Traffic kampanje sedmi korak

Dynamic Creative

Ako uključite Dynamic Creative opciju, na nivou reklame će vam biti omogućeno da unesete više varijanti opisa, vizuala i/ili videa i Facebook će te varijante da prikazuje ciljnoj publici i optimizuje za kombinaciju koja donosi najbolje rezultate. Ovo je odlična funkcionalnost i preporučujem da je koristite kad god imate više kreativa koje želite da testirate.

Dynamic Creative

Offer reklame

Offer opcija vam omogućava da kreirate specijalnu ponudu (popust ili akciju) i dostupna je samo kod Traffic, Conversions i Store Traffic tipova kampanje. Offer reklame nije moguće kombinovati sa Dynamic Creative reklamama.

Kada ljudi vide vašu ponudu u svom Facebook feed-u, mogu je sačuvati, lajkovati ili komentarisati. Nakon toga će dobijati obavještenja (maksimum 3) vezana za tu ponudu.

Offer reklame imaju dvije varijante:

 • Online Offer: Ljudi koji sačuvaju vašu ponudu dobiće Facebook obavještenja podsjećajući ih da iskoriste popust kada promijene uređaj (na primjer sa telefona na računar) i prije isteka ponude.
 • In-store Offer: Ljudi mogu da donesu telefon sa kuponom u vašu fizičku prodavnicu i tako ostvare popust. Facebook će ih podsjetiti na popust prije nego što istekne putem Facebook obavještenja i mail-a.

Da podesite Offer reklamu, uključite tu opciju i odaberite Facebook stranicu za koju kreirate reklamu. Nakon toga kliknite na “Create Offer”.

Offer reklame

Vidjećete novi prozor gdje možete unijeti detalje vaše ponude. Unesite naslov, opis, vrijeme do kada će popust biti aktivan i link do stranice gdje korisnici mogu da iskoriste popust (ako se popust ne upotrebljava isključivo u fizičkoj prodavnici).

Takođe možete odabrati da li će ponuda imati određeni kod i da li će taj kod biti unikatan za svakoga ili isti za sve i odrediti ukupnu količinu promo kodova koje izdajete.

Pregled Offer reklame

Napredne opcije vam omogućavaju da sakrijete Share dugme na reklami i da dodate uslove učestvovanja.

Napredne opcije Offer reklama

Sa desne strane možete vidjeti kako će izgledati reklama, Facebook obavještenje i mail.

Kada sve popunite, kliknite na dugme “Create” i to je to, nakon toga možete regularno nastaviti sa podešavanjem kampanje.

Budžet i vrijeme trajanja kampanje

Ako ste na nivou kampanje već podesili budžet, ovdje vam ta opcija neće biti dostupna. U suprotnom možete odrediti dnevni ili lifetime budžet na isti način kao što bi to uradili na nivou kampanje, samo bi se taj budžet odnosio samo na taj ad set ali ne i na ostale u okviru kampanje.

Ovdje takođe možete podesiti vrijeme početka i završetka kampanje.

Određivanje trajanja kampanje

Ako ste se odlučili za lifetime budžet i štrikirali “Run Ads on a Schedule” opciju, vidjećete i tabelu u stilu kalendara gdje tačno podešavate kojim danima i u kom terminu želite da se reklame prikazuju. Kliknite i prevucite mišem preko kalendara da označite termine po želji. Na primjer, ako želite da se reklame prikazuju radnim danima od 9 do 5, ovako ćete označiti polja.

Raspored prikazivanja reklama

Određivanje publike

Na ovom koraku birate vašu publiku – Facebook i Instagram korisnike kojima će se reklame prikazivati.

Željenu publiku možete filtrirati na više načina:

Lokacija – Možete targetirati ljude po državama, gradovima, oblastima ili sami označiti lokaciju na mapi pa prikazivati reklame ljudima u krugu od x kilometara od te lokacije. Možete ciljati ljude koji žive na nekoj lokaciji, nedavno su bili na toj lokaciji ili putuju na toj lokaciji (ako im je mjesto stanovanja udaljeno preko 200km od te lokacije).

Opciju “People living in this location” ćete vjerovatno najviše koristiti ako ne želite da uključite ljude koji su na toj lokaciji samo u prolazu ili turistički.

Targetiranje lokacije

Starost i Pol

Detailed targeting – Vjerovatno već znate da Facebook prikuplja ogromnu količinu podataka o svojim korisnicima i ti podaci služe da platforma kategoriše ljude prema raznim demografskim karakteristikama, šablonima ponašanja i interesovanjima.

Opcija je mnogo i preporučujem da dobro razmislite šta je to što karakteriše vašu ciljnu publiku i u skladu sa tim podesite targetiranje. Demographics i Behaviors su generalno relevantniji parametri nego Interests jer Facebook prilično liberalno kategoriše ljude po interesovanjima.

Targetiranje prema demografskim karakteristikama, interesovanjima i ponašanjima

Međutim, i Interests kategorija može biti dobar način da malo suzite publiku ako je još uvijek široka, a u nekim slučajevima je bolje ne dodavati dodatne parametre za targetiranje u ovom dijelu ako je publika već dovoljno uska samo sa geografskim i demografskim podešavanjima.

Jezici – Ovom opcijom targetirate ljude koji koriste Facebook/Instagram na jezicima koje odaberete. Najbolje je da ovim ne sužavate publiku i držite se “All languages” ili Engleski + maternji jezik ciljne publike kako ne bi nepotrebno isključili dobar dio vašeg ciljnog tržišta.

Međutim, u nekim slučajevima odabir jezika može biti presudan za definisanje ciljne publike.

Recimo ako su vaši kupci Španci koji žive u Njemačkoj, možete odabrati Njemačku kao lokaciju ali španski kao jezik. Naravno, i tada ćete sigurno izostaviti jedan dio publike jer niste uključili i engleski, ali možete biti sigurni da ste će se reklame prikazivati ljudima koji su potencijalni kupci vašeg proizvoda ili usluge.

Custom Audiences (Prilagođene publike) – Za targetiranje po prilagođenim publikama potreban vam je pravilno podešen Facebook Pixel i solidna količina prikupljenih podataka. Na osnovu tih podataka možete napraviti prilagođenu publiku od korisnika koji su već imali interakciju sa vašim brendom i raditi remarketing. Detaljnije o prilagođenim publikama i njihovom podešavanju možete naći u Events Manager vodiču.

Ciljajte da vam procjena publike (koju možete vidjeti sa desne strane) okvirno ima između 100 hiljada – 2 miliona korisnika kako bi Facebook imao dovoljno široku publiku da pronađe ljude koji su zainteresovani za ono što nudite.

Pregled publike

Naravno, u nekim slučajevima će vam ciljna publika jednostavno morati biti manja, pogotovo ako je biznis geografski ograničen ili uslužuje samo usku starosnu grupu.

Odaberite gdje će se reklame prikazivati

Vaše reklame se mogu pojavljivati na raznim pozicijama na Facebook, Instagram i Messenger platformama i njihovim partnerskim sajtovima. U Placements dijelu možete dozvoliti Facebook-u da sam odredi gdje će se reklame prikazivati putem “Automatic Placements” podešavanja.

Iako Facebook preporučuje da koristite ovo podešavanje i vjerovatno bi dovelo do najvećeg broja klikova, u marketingu je češće bitan kvalitet a ne kvantitet. To ne znači da vam Automatic Placement u nekim slučajevima neće donijeti dobre rezultate, ali uglavnom je bolje izbjegavati ovu opciju dok Facebook još ne poboljša algoritam za automatsko targetiranje.

Zbog toga preporučujem da uvijek sami odaberete gdje želite da servirate reklame tako što ćete kliknuti na “Manual Placements” opciju i ručno odabrati pozicije.

Podešavanje formata na kojima će se prikazivati reklame prvi dio
Podešavanje formata na kojima će se prikazivati reklame drugi dio

Najefektivnije pozicije će varirati u zavisnosti od vaše ciljne publike i tržišta na kome se reklamirate tako da je bitno da testirate različite placement-e. Lično sam imao najbolje rezultate sa Facebook/Instagram Feed, Instagram Story i Messenger pozicijama.

U ovom dijelu takođe možete odabrati da li želite da se reklame prikazuju na desktop, mobilnim uređajima ili oboje. Preporučujem da pustite reklame da idu na svim uređajima osim kada targetirate samo Story placement-e kada je bolje da se fokusirate na mobilne uređaje.

Ako kliknete na “Show More Options” ispod placement-a, otvoriće vam se opcija da odaberete da li želite da se reklame prikazuju za mobilne uređaje koji koriste Android, iOS ili bilo koji operativni sistem.

Targetiranje prema operativnim sistemima mobilnih uređaja

Optimizacija prikazivanja reklama

U poslednjem dijelu podešavanja na nivou ad set-a, možete odrediti na koji način želite da Facebook isporučuje vaše reklame.

Optimization for Ad Delivery opcija vam omogućava da kažete Facebook-u za koju akciju želite da optimizuje reklame. U skladu sa akcijom koju odaberete, Facebook će prikazivati reklame ljudima za koje postoji najveća šansa da će tu akciju i da preduzmu.

Neke od akcija koje možete odabrati su Impressions, Reach, Link Clicks, Landing Page Views, Page Engagement, Conversions i mnoge druge. Akcije koje su dostupne će varirati u zavisnosti od cilja kampanje.

Bitno je da uvijek izaberete akciju koja je vama najbitnija. Na primjer, nemojte odabrati Impressions ili Reach ako vam je cilj da dobijete što više posjeta na sajtu ili konverzija.

Optimization for Ad Delivery

U Cost Control dijelu još jednom možete podesiti Cost Cap ili Bid Cap iznos ako to već niste uradili ranije u postavci kampanje.

Ako kliknete na “View More Options” u ovom dijelu, otvorićete dva dodatna podešavanja.

When You Get Charged određuje za koju preduzetu akciju korisnika će vam biti naplaćeno. Ako imate novi Ad Account, ovdje ćete vjerovatno imati dostupnu samo Impressions opciju. Kako budete trošili više novca na reklamiranje i nalog se bude malo razradio, za neke vrste kampanja ćete moći da odaberete konkretnije opcije poput plaćanja za klikove ili konverzije.

Imajte na umu da plaćanje za impresije nije uvijek lošije od ostalih opcija kada se uzmu u obzir krajnji rezultati. Zbog toga je dobro testirati koja opcija će vam donijeti najbolje rezultate uz manje ulaganja.

Odabir metode naplaćivanja po rezultatu

Delivery Type opcija vam omogućava da birate između Standard i Accelerated načina trošenja budžeta.

Jedini razlog da koristite Accelerated trošenje je ako vam je potrebno da pustite neku kampanju hitno i u kratkom vremenskom roku (recimo u roku od dan-dva) ostvarite više rezultata ne mareći toliko za pojedinačne troškove.

Ako ste zadovoljni svim podešavanjima koja ste odabrali na Ad set nivou, kliknite na “Next” dugme.

Ad nivo

Ad-nivo

Konačno smo došli do podešavanja samih reklama. Prvo se pobrinite da su selektovane Facebook i Instagram stranice za koje želite da kreirate kampanju. U suprotnom, može se desiti da pokrenete kampanju za pogrešan biznis ako upravljate sa više stranica.

Odabir formata

U Ad Setup dijelu birate da li želite da za reklamu koristite postojeću objavu ili želite da kreirate novu reklamu. I ovdje možete uključiti Dynamic Formats and Creative opciju ako to niste učinili na ad set nivou.

Selektujte “Create New Ad” i ispod će vam biti ponuđeni neki od sljedećih formata u zavisnosti od cilja kampanje koju kreirate.

Image – standardna reklama sa jednim vizualom.

Video – kratki video snimci su odličan način da pruvučete pažnju ciljne publike.

Carousel – omogućava vam da odaberete do 10 slika ili video snimaka koji svi mogu imati zasebne linkove za poziv na akciju. Odličan način da ispričate malo kompleksniju priču ili provedete korisnike kroz mini-iskustvo.

Collection – ovaj format služi e-commerce biznisima da istaknu više proizvoda unutar jedne reklame. Kada korisnici tapnu na oglas na mobilnim uređajima, otvara im se Instant Experience gdje mogu pogledati proizvode. Podatke o proizvodima možete ručno unijeti ili iskoristiti katalog proizvoda koji se može dodati unutar Business Manager naloga. Ovdje možete vidjeti kako da pravilno formatirate vaš katalog proizvoda.

Odabir formata

Podešavanje kreative

Ovdje dodajete slike/video snimke i opise za reklamu. Imamo nekoliko elemenata:

Media – Otpremite slike ili video snimke koje želite da koristite.

Primary text – Glavni tekst reklame kojim trebate privući pažnju korisnika i ubijediti ih da preduzmu akciju.

Headline – Kratak naslov koji će se pojavljivati pri dnu reklame. Što kraći to bolji, maksimum karaktera je obično 25-30.

Description – Duži opis vaše ponude gdje možete unijeti više detalja o proizvodu ili usluzi koje nudite. Neće se uvijek pojavljivati u zavisnosti od placement-a.

Destination – Poziv na akciju može voditi na sajt, Facebook događaj ili broj telefona koji korisnici treba da nazovu. Ako odaberete sajt kao destinaciju, ovdje unosite URL stranice gdje želite da odvedete korisnike. Klikom na “Build a URL parameter” možete izgraditi URL parametre ako želite u Google Analitici da pratite ponašanje korisnika koji su došli putem kampanje. Za Facebook događaj unosite naziv ili URL događaja ili broj telefona ako su vam pozivi cilj.

Display link – Ovdje možete unijeti kraći URL sajta koji služi u čisto kozmetičke svrhe i dobra je opcija ako je URL na koji vodite korisnike baš dugačak. Morate uvijek koristiti isti domen kao što je u Destination polju.

Call to action – dugme koje usmjerava korisnike na sljedeći korak i poziva ih na akciju. Bitno je da od ponuđenih odaberete CTA koji ima smisla za ono što želite da korisnici urade. Na primjer, nema smisla da koristite Apply Now ako vam je cilj da vas kontaktiraju i slično. Ako niste sigurni šta da odaberete, Learn More je najsigurnija opcija.

Podešavanje kreative

Koristite upadljive vizale koji će privući pažnju ciljne publike i copywriting tehnike da ubijedite korisnike da preduzmu akciju.

Sa desne strane ekrana možete vidjeti pregled kako će reklama izgledati na odabranim placement-ima.

U Languages dijelu možete dodati prevod za reklamu ukoliko targetirate različita govorna područja.

Ako ste ispratili vodič o Business Manager-u i podesili Facebook Pixel (ako niste – podesite, sve naprednije opcije reklamiranja se oslanjaju na Pixel), uključite Website Events u Tracking sekciji i provjerite je li Pixel ID ispravan.

Odabir Pixel-a

Nakon što sve podesite i zadovoljni ste kako reklama izgleda, kliknite na “Publish” da objavite reklamu.

Kampanja će ući u Review fazu nakon čega će reklame početi da se serviraju ciljnoj publici.

Kao što sam ranije spomenuo, prošli smo primjer postavke kampanje sa Traffic ciljem a u nastavku ću navesti razlike u postavci ostalih vrsta kampanja.

Postavka kampanja sa ostalim ciljevima

Brand Awareness

Brand Awareness kampanje služe za predstavljanje brenda novim kupcima i/ili poboljšanje svijesti o brendu kod postojećih kupaca.

U Optimization for Ad Delivery imate samo jednu opciju, a to je Ad Recall Lift. Ovaj metod optimizacije prikazuje reklame korisnicima za koje postoji najveća vjerovatnoća da će zapamtiti reklamu.

Ad Recall Lift dozvoljava samo Lowest Cost strategiju licitiranja, što znači da ne možete koristiti Cost Cap i Bid Cap.

Plaćate za impresije, tj. za svakih 1,000 prikazivanja reklama (CPM). Ovo ne moraju biti unikatni pregledi.

Reach

Reach cilj je prilično jednostavan – želite da vaš oglas vidi što veći broj ljudi u vašoj ciljnoj publici. Ako vas ne interesuje ništa osim da što veći broj ljudi vidi reklamu, ovo je idealna opcija.

Ovaj tip kampanje obično će imati najbolje rezultate kada imate veoma široku publiku. Ako je publika manja, bolje je da koristite neki od drugih ciljeva.

U Optimization for Ad Delivery dijelu možete optimizovati kampanju za Impresije (za što više impresija, često i istim ljudima) ili Reach (za što više prikaza unikatnim ljudima bez mnogo ponavljanja). Za ovaj cilj više smisla ima Reach opcija. Koju god opciju odaberete reklame će vam se naplaćivati po impresiji.

Lowest Cost je primarna strategija licitiranja, ali možete podesiti i Bid Cap.

Engagement

Ovo je najbolji cilj ako želite što više reakcija korisnika. Engagement sadrži tri podcilja:

Post engagement – za prikupljanje lajkova, komentara i dijeljenja na objavama.

Page likes – za lajkove i pratioce Facebook stranice.

Event responses – za reakcije na Facebook događaj.

Engagement cilj

Messenger placement nije dostupan za ovaj cilj.

Možete da birate između optimizacije za impresije, reakcije ili reach. Reakcije će ovdje obično biti najbolji izbor, jer je to ono što želite ako ste odabrali ovaj cilj.

Reklame se naplaćuju po impresiji.

App Installs

Traffic cilj vam može pomoći da privučete saobraćaj ka vašoj aplikaciji, ali App Installs cilj će se fokusirati na to da aplikaciju preuzme što veći broj korisnika. Ovo je odličan izbor ako imate aplikaciju i želite više preuzimanja.

Za ovaj tip kampanje potrebno je da verifikujete aplikaciju kroz Facebook for Developers.

Automated App Ads i iOS14 Campaign su dvije nove opcije koje je Facebook uveo da se nosi sa iOS 14.5 ažuriranjem. Preporučujem da obje opcije koristite samo ako želite da targetirate iOS korisnike jer ne dozvoljavaju targetiranje prema demografskim karakteristikama i interesovanjima. U ostalim slučajevima koristite App Ads.

App installs cilj

App Installs kampanje se mogu optimizovati za App Installs, Link Clicks, App Events i Value.

Video Views

Kao što i samo ime kaže, ovaj cilj birate kada želite da ljudi pogledaju vaš video. Video kampanje su dobre kao uvodne i tako, na primjer, možete napraviti Custom Audience od ljudi koji su pogledali 25% videa i ka toj publici raditi remarketing.

Video Views ima dvije Optimization for Ad Delivery opcije: Thruplay gdje optimizujete za što više pregleda cijelog videa ako je video duži od 15 sekundi i 2-Second Continuous Video Views gdje je kampanja optimizovana za preglede duže od 2 sekunde.

Plaćate ili po impresiji ili za preglede videa duže od 10 sekundi.

Lead Generation

Lead Generation kampanje imaju za cilj prikupljanje podataka korisnika (ime i prezime, e-mail adresa, broj telefona itd.) i za to koriste najčešće koriste Lead forme. Korisnici prvo vide regularnu reklamu i, tek nakon što kliknu na nju, otvara im se Lead forma.

Da kreirate novu Lead formu, otvorite Facebook stranicu za koju pravite kampanju i kliknite na “Publishing Tools” sa lijeve strane.

Kreiranje Lead forme prvi korak

U Lead Ads Forms sekciji kliknite na Forms Library” i onda na “Create”.

Kreiranje Lead forme drugi korak

Odaberite “New Form” i kliknite na “Next”.

Kreiranje Lead forme treći korak

Ovdje podešavate kako će forma izgledati i šta će sadržati. Možete dodati pozadinsku sliku, uvodni tekst, pitanja koja će se pojavljivati na formi ili samo polja za unos podataka itd.

Kreiranje Lead forme četvrti korak

U Settings kartici možete izmijeniti jezik Lead forme i podesiti da li je formu moguće dijeliti sa korisnicima kojima se nije prikazala reklama. Ostala podešavanja u ovoj kartici nisu neophodna.

Kreiranje Lead forme peti korak

Nakon što unesete sve podatke kliknite na “Publish” i ta forma će biti dostupna kada budete kreirali Lead Generation kampanju.

Lead forme možete izmijeniti i nakon kreiranja.

Sve podatke koje korisnici unesu možete pregledati u Forms Library dijelu unutar Publishing Tools.

Lead Generation kampanje takođe mogu imati za cilj Calls gdje vas klikom na dugme korisnici mogu pozvati i Automated Chat gdje kreirate message template i korisnici odgovaraju na pitanja nakon čega postaju lead-ovi. Ovo podešavanje možete vidjeti na ad set nivou.

Lead Generation kampanja ciljevi

Audience Network i Messenger placement-i nisu dostupni za Lead Forms i Calls podciljeve.

Ad Delivery možete optimizovati samo za Leads (ispunjavanje Lead forme) i Conversion Leads (ispunjavanje forme koje dovodi do prodaje). Ako odaberete Conversion Leads morate povezati CRM kako bi Facebook mogao da prati konverzije i prikupi podatke kakav tip ljudi konvertuje.

Dostupne su Lowest Cost, Cost Cap i Bid Cap strategije licitiranja.

 

Messages

Messages kampanje ljude koji kliknu na reklamu preusmjeravaju na Messenger, WhatsApp ili Instagram Direct kako bi mogli da započnu konverzaciju sa vama. Ove kampanje služe da odgovorite na njihova pitanja i ponudite proizvode ili usluge u skladu sa njihovim potrebama.

Right Column i IGTV placement-i nisu dostupni za ovaj tip kampanje.

Ad Delivery optimizujete samo za Conversations (konverzacije).

Dostupne su Lowest Cost i Bid Cap strategije licitiranja.

 

Conversions

Ako vam je cilj da korisnici preduzmu što više akcija poput izvršene kupovine, popunjavanja kontakt forme, prijave za newsletter itd., koristite Conversions cilj. Ove događaje morate podesiti kao konverzije pomoću Pixel-a (više o tome u budućem Events Manager vodiču).

Konverzije možete podesiti za događaje na web sajtu, aplikaciji, Messenger-u i WhatsApp-u. Takođe možete odabrati događaj koji će biti cilj kampanje. Kao i kod Lead Generation kampanja, ovo određujete na ad set nivou.

Conversions kampanja ciljevi

Ad Delivery možete optimizovati za Conversions (preporučujem), Value, Landing Page Views, Link Clicks, Impressions i Daily Unique Reach. Conversions optimizacija će vam biti dostupna samo ako ste imali preko 25 konverzija za taj događaj u proteklih 7 dana. Value opcija optimizuje za kampanju za što veći povrat na investiciju tako što prioritizuje profitabilnije konverzije od manje profitabilnih.

Ako optimizujete kampanju za konverzije, plaćate za impresije.

 

Catalog Sales

Catalog Sales kampanje prikazuju reklame sa proizvodima iz vašeg kataloga kojeg dodajete unutar Commerce Manager-a.

Dodavanje kataloga unutar Commerce Manager-a

Ove kampanje su odlične za remarketing jer korisnicima koji su posjetili vaš sajt i vidjeli ili dodali određeni proizvod u korpu možete prikazati reklamu sa baš tim proizvodom. Ova podešavanja određujete na nivou ad set-a.

Odabir seta proizvoda

Ad Delivery optimizujete za Value, Link Clicks, Conversion Events ili Impressions.

Dostupne su Lowest Cost, Cost Cap, Bid Cap i Minimum ROAS strategije licitiranja.

Plaćate za impresije ili klikove.

  Store Traffic

  Ovaj cilj možete koristiti ako imate više fizičkih lokacija na kojima poslujete i želite privući korisnike da ih posjete. Store Traffic je idealan za lance restorana ili prodavnica.

  Prvo morate dodati lokacije unutar Store Locations panela.

  Dodavanje lokacija prodajnih objekata

  Najbolja opcija za Ad Delivery optimizaciju je Store Visits jer osigurava da se vaš oglas prikazuje korisnicima koji će najverovatnije posjetiti vašu fizičku lokaciju.

  Kako je fokus na privlačenju korisnika ka fizičkoj lokaciji, najbolje je koristiti radius geografsko targetiranje i isključiti prikazivanje reklama na desktop uređajima.

  Store Traffic cilj omogućava Get Directions poziv na akciju koji preporučujem da koristite za ovu vrstu kampanje.

   Analiza rezultata kampanje

   Kada reklame počnu da se prikazuju, morate pratiti rezultate kako bi znali efekte reklamiranja i mogli napraviti izmjene ako rezultati nisu dobri.

   U Account Overview kartici možete vidjeti generalni pregled rezultata za cijeli nalog za poslednjih 7 dana.

   Account Overview

   Pregled rezultata kampanja

   Campaigns kartica prikazuje rezultate svih kampanja.

   Campaigns Overview

   Klikom na ime kampanje otvoriće vam se pregled rezultata svih ad set-ova unutar te kampanje, a možete samo i štrikirati kampanju i otvoriti ad set tab.

   Pregled Ad set-a prvi korak
   Pregled Ad set-a drugi korak

   Kliknite na ime ad set-a da vidite rezultate svih reklama unutar tog ad set-a ili se samo prebacite na ads karticu sa ad set-om štrikiranim.

   Pregled reklama prvi korak
   Pregled reklama drugi korak

   Da izmijenite metrike koje vidite, kliknite na Columns > Customize Columns i odaberite metrike koje želite da vidite i kojim redoslijedom.

   Podešavanje metrika prvi korak

   U zavisnosti od vrste kampanje različite metrike će vam biti interesantne ali moja generalna preporuka je da imate minimum sljedeće kolone uključene:

   • Campaign / Ad set / Ad name
   • Delivery
   • Bid Strategy
   • Budget
   • Results
   • Reach
   • Impressions
   • Cost per Result
   • Amount Spent
   • Link Clicks
   • CPM (cost per mille – cijena za 1,000 impresija)
   • CPC (cost per click – cijena po kliku)
   • CTR (click-through rate – stopa učestalosti klikova)
   • Quality Ranking
   • Engagement Rate Ranking
   • Conversion Rate Ranking
   • Ends
   Podešavanje metrika drugi korak

   Cost per Result, CTR, Quality Ranking, Engagement Rate Ranking i Conversion Rate Ranking su posebno bitne metrike koje uvijek morate pratiti.

   Cost per Result i CTR će znatno varirati u zavisnosti od mnogo faktora uključujući konkurenciju, tržište na kom poslujete i zainteresovanost publike za vašu ponudu.

   Quality Ranking, Engagement Rate Ranking i Conversion Rate Ranking su metrike koje vam specifično pokazuju kakve rezultate reklama ima u odnosu na konkurenciju i morate paziti da im ocjena nije Below Average. Ako jeste, to znači da je vrijeme da testirate neke varijacije reklama i nađete bolje rješenje jer loše ocjene ovih metrika uzrokuju da više plaćate po ciljanom rezultatu.

   Charts

   Klikom na ikonicu Charts sa desne strane ekrana možete pogledati grafikonski pregled rezultata kampanje putem kartica Performance, Demographics, Platform i Delivery na nivou kampanje, ad set-a ili reklame. Ne zaboravite da štrikirate kampanje za koje želite da vidite grafički pregled.

   Charts pregled

   U Performance kartici možete vidjeti glavne metrike poput ukupnih rezultata, reach-a, potrošnje budžeta i frekvencije prikazivanja reklama. Metrike takođe možete izmijeniti klikom na Custom dugme nakon čega u padajućem meniju iznad grafikona birate podatke za upoređivanje.

   Performance kartica

   Demographics kartica prikazuje podatke prema demografskim karakteristikama. U padajućem meniju možete filtrirati podatke po polu i vrsti metrike za upoređivanje.

   Demographics kartica

   Platform kartica prikazuje rezultate prema platformi (Facebook, Instagram, Messenger itd.) i vrsti uređaja (desktop i mobilni).

   Platform kartica

   Delivery kartica prikazuje rezultate samo za Reach & Frequency Buying Type podešavanje koje se može odabrati na nivou kampanje. Nažalost, ova opcija još uvijek nije dostupna svim nalozima.

   Inspect alat

   Inspect alat unutar Ads Manager-a vam pomaže da razumijete i optimizujete učinak aktivnih ad set-ova.

   Inspect alat je dostupan samo za ad set-ove koji su:

   • aktivni,
   • nalaze se unutar kampanje koja koristi Traffic, Conversions, App Installs ili Lead Generation ciljeve i
   • generišu impresije

   Period koji odaberete za analizu mora biti najmanje 3 dana. Ad set-ovi koji koriste Dynamic Ads, Dynamic Creative ili A/B test nemaju dostupan Inspect alat.

   Da pristupite ovom alatu, otvorite ad set koji želite da analizirate, označite ga štrikom i kliknite na Inspect ikonicu sa desne strane ili ispod naziva ad set-a.

   Inspect alat

   Prvi dio pregleda grafički prikazuje rezultate tokom selektovanog vremenskog perioda. Štrikirajte metriku po želji da vidite njeno kretanje tokom vremena.

   Neke od metrika će se malo razlikovati u zavisnosti od tipa kampanje ali možete očekivati da vidite:

   • rezultate koji su cilj kampanje (click, lead, conversion itd.)
   • trošak po rezultatu
   • potrošeni budžet
   • doseg
   • First Time Impression Ratio (procenat korisnika koji su prvi put vidjeli reklamu)
   • Auction Overlap (preklapanje publike sa ostalim ad set-ovima)
   Inspect alat pregled rezultata

   Auction Competition pregled pokazuje da li je povećanje troškova tokom vremena rezultat povećane konkurencije. Troškovi po rezultatu mogu porasti ako konkurencija odluči da targetira istu publiku.

   Auction Competition

   Trošak po rezultatu se može povećati i ako dođe do zasićenja publike i to nam pokazuje Audience Saturation pregled.

   Ako je Frequency – frekvencija prikazivanja reklame, visoka (na primjer, preko 2.5) i First Time Impression Ratio nizak, vjerovatno je došlo do zasićenja i potrebno je proširiti publiku ili osvježiti reklame novim vizualima i tekstom.

   Audience Saturation

   Ako imate više ad set-ova unutar istog naloga koji targetiraju istu publiku, može se desiti da se takmičite sami protiv sebe i tako kanibalizujete sopstvene kampanje. Da li je to slučaj može vam pokazati Audience Overlap pregled.

   Rastući grafikon u ovom pregledu bi značio da bi bilo dobro da isključite jedan od ad set-ova koji se međusobno takmiče ili ih kombinujete.

   Auction Overlap

   Analiza rezultata kampanje je obavezna ako želite da imate kontinuirano dobre rezultate sa Facebook i Instagram reklamiranjem.

   Koristeći sve alate i metrike koje sam naveo možete vidjeti koje reklame, publike i kampanje dobro prolaze i iz njih naučiti kako da buduće kampanje budu još bolje. Takođe možete vidjeti kada neka reklama ima loše rezultate i izmijeniti je ili u potpunosti isključiti.

   Zaključak

   To bi bilo sve što vam je potrebno da znate da bi kreirali uspješne kampanje putem Facebook Ads Manager-a.

   Ova platforma nudi mnogo opcija i potrebno je neko vrijeme za njihovo savladavanje. Ne dozvolite da vas to obeshrabri već počnite sa nekim jednostavnijim tipovima kampanja kao što su Engagement i Traffic, a vremenom testirajte kampanje i sa ostalim ciljevima u skladu sa potrebama projekta.

   Ads Manager je samo jedan dio Facebook ekosistema i zbog toga preporučujem da se bolje upoznate i sa Events Manager-om i Business Manager-om kako bi iskoristili maksimalni potencijal reklamiranja na ovoj platformi.

   Napišite mi u komentaru:

   Šta vam je najteže kod kreiranja kampanja u Ads Manager-u?

   Jeste li testirali Cost Cap strategiju licitiranja?

   Koje vrste Facebook kampanja ste do sada kreirali?

   Share This